Avertisment de la Terapia: “Vom ieși mult mai bolnavi după pandemia de Covid”

Avertisment de la Terapia: “Vom ieși mult mai bolnavi după pandemia de Covid”

Au fost scăderi pe linie în piaţa de medicamente în aprilie. Doar 47 de milioane de cutii de medicamente au ajuns la pacienţi, cu 28% mai puţine faţă de martie.

“O scădere continuă este la medicamentele generice ieftine: producătorii nu le mai pot fabrica să rămână pe piaţă pentru că sunt nerentabile. „O să ieşim mult mai bolnavi din pandemia de COVID“, avertizează Dragoș Damian, directorul fabricii Terapia Cluj.

Numărul de cutii de medicamente care au ajuns la pacienţii români în luna aprilie, în plină criză de coronavirus, a scăzut cu 28% faţă de luna anterioară, de la 66 mil. cutii în martie la 47,8 mil. cutii în aprilie, arată datele companiei de cercetare Cegedim, conform ZF.

Guvernul pune scăderea pe seama restricţiilor de deplasare impuse populaţiei, care a dus la mai puţine vizite în farmacii, dar şi a faptului că românii şi-au făcut stocuri în incertitudinea creată de izbucnirea virusului.

Primii cinci producători locali de medicamente au avut venituri de 1,9 miliarde de lei în 2019 şi au 10% din vânzările totale. Vânzările totale de medicamente în țară s-au ridicat la 17,8 miliarde de lei în 2019, potrivit Cegedim.

Terapia era cel mai mare producător, cu afaceri de 736 milioane de lei anul trecut. Pe al doilea loc se plasa Zentiva, cu 559 milioane, urmat de Antibiotice Iaşi, cu 390 milioane. Clasamentul primilor cinci jucători este completat de Sandoz şi de Biofarm. Cele cinci fabrici au 3.500 de angajați.

Comenteaza