Auchan va avea 700 de angajaţi la Cluj

Auchan va avea 700 de angajaţi la Cluj
Doar 20 dintre cele 24 de hipermarketuri Real din ţară vor fi preluate anul viitor de către reţeaua franceză, a anunţat luni conducerea Auchan România.

Hipermarketul Real, de pe Bd. Muncii din Cluj-Napoca, se numără printre magazinele care urmează să fie înglobate în reţeaua Auchan. Alte patru unităţi din România nu sunt incluse în strategia de fuziune: Episcopia Bihorului, Arad, Constanţa Nord şi Suceava.

În România, Auchan va prelua de la Metro activităţile operaţionale pentru 20 din cele 24 de magazine. Cele din Arad, Constanţa Nord, Episcopia Bihorului şi Suceava nu vor fi preluate. „Real depune toate eforturile să găsească soluţia potrivită pentru fiecare dintre aceste locaţii, cât mai repede cu putinţă. Vânzarea trebuie însă întâi să fie aprobată de către autorităţile de reglementare competente şi se aşteaptă să fie finalizată în 2013. Pe întreaga perioadă a acestui proces compania îşi va continua activitatea, magazinele Real vor funcţiona în program normal. Angajaţii companiei au fost informaţi luni atât la nivelul grupului, cât şi la nivelul Real România. În România Metro Group se va concentra şi mai mult pe Metro Cash&Carry", a informat Mirela Şurghie, director media la Real România.

Complexul Real de la Cluj a fost inaugurat în 2007, în zona intersecţiei cu str. Oaşului şi are două mari zone funcţionale: galerii comerciale spre Bd. Muncii, cu demisol, parter şi etaj, respectiv complexul propriu-zis, cu parter înalt în spate. Investiţia s-a ridicat la 23 de milioane de euro, numărul de angajaţi fiind acum în jur de 250. Suprafaţa construită este de 21.400 mp, iar cea utilă de vânzare, de 7.500 mp, numărul locurilor de parcare fiind de 400. Acesta dispunea de 38 de case de marcat. Principalele noutăţi pe care le aducea erau raioanele de vinuri, peşte proaspăt, articole sportive, produse gastronomice gătite la faţa locului, zona de cosmetice, livrarea la domiciliu a produselor nealimentare în valoare de peste 500 de lei. Magazinul a trecut la un orar non-stop de sărbători. Conducerea Real a dezvăluit că amplasarea unităţii s-a făcut în ideea în care în zonă se anunţau 7.000 de apartamente noi. Strategia iniţială era de înfiinţare a celui de-al doilea hipermarket, care nu s-a mai materializat, din cauza crizei financiare.

Auchan dispune de un hipermarket în Iulius Mall, inaugurat acum cinci ani. Acesta are o suprafaţă de vânzare de 10.000 mp, 50 de case de marcat, parcare cu 2.100 de locuri şi comercializează 45.000 de produse. În 2011 dispunea de 450 de angajaţi. Directorul Auchan Cluj, Ioana Toşa, a informat că de anul trecut compania a deblocat investiţiile în noi unităţi în România, vizând dublarea reţelei până în 2014. Pentru proiect francezii au alocat 150 de milioane de euro. De asemenea, grupul a început să extindă ideea transformării angajaţilor în acţionari, aplicată iniţial în Franţa şi Ucraina. Auchan a anunţat vinerea trecută că a cesionat activităţile Real în Europa Centrală şi de Est. Vânzarea vizează 91 de hipermarketuri în Polonia, Rusia, România, Ucraina, şi 13 galerii comerciale în Rusia şi România. Auchan este prezent în 12 ţări, cu 269.000 de angajaţi, fiind organizat în diviziile hipermarketuri (655 integrate şi 23 în mandate de gestiune, asociate şi franciză), supermarketuri (767 integrate şi 1.665 în franciză sau asociate), imobiliare (Immochan), bănci (Oney Banca Accord) şi comerţ electronic. În 2011, cifra de afaceri a grupului a fost de 44,4 miliarde de euro. Real deţine 316 hipermarketuri în Germania şi 110 în Polonia, România, Rusia, Ucraina şi Turcia. În 2011, compania avea 70.000 salariaţi şi o cifră de afaceri de 11,2 miliarde de euro.

Magazine mari, salarii mici

Salariile în marile unităţi comerciale din Cluj variază între 500 şi 800 de lei, plus bonusuri, conform informaţiilor ZIUA de CLUJ. „Hipermarketurile angajează tot timpul, însă în acest sector este vorba mai degrabă despre o fluctuaţie de personal pentru că aici vorbim despre uzură mare, program dificil. De exemplu, Real are un program non-stop de sărbători şi nu toată lumea îşi permite să stea departe de familie în aceste perioade. Salariile sunt mai mici în hipermarketuri şi pentru că adaosurile comerciale sunt din ce în ce mai mici, iar atunci trebuie să negociezi la sânge cu furnizorii pentru ca aceştia să mai scadă din preţuri", precizează Monica Ion, asociat în agenţia de resurse umane Psihoselect.

Comenteaza