Auchan a fost amendat cu 750.000 de lei. Marfă expirată, mucegai și promoții nerespectate în 50 de magazine din România

Auchan a fost amendat cu 750.000 de lei. Marfă expirată, mucegai și promoții nerespectate în 50 de magazine din România

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au amendat 50 de magazine Auchan din toată ţara cu suma de 750.000 de lei, în urma unor controale efectuate în cursul ultimei luni, pentru a verifica modul în care lanţul de hipermarketuri respectă legislaţia în vigoare în domeniu.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pentru neregulile constatate, comisarii au aplicat 93 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 750.000 de lei.

Marfă de 42.000 lei scoasă de la vânzare

Totodată, aceştia au dat 11 avertismente şi au dispus oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 42.000 lei, precum şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru 14 de unităţi.

Am fost acuzaţi că facem prea multe controale dedicate unor lanţuri de magazine. Noi nu facem decât unele dedicate dumneavoastră, consumatorilor, pentru a fi siguri că sunteţi respectaţi. Din România nu trebuie doar luaţi bani, mai trebuie şi investit! Trebuie făcută curăţenie, ca de Paşti, ca şi cum această sărbătoare ar fi în fiecare zi. Până atunci, noi vom fi acolo să dăm o mână de ajutor pentru a-i convinge că aşa stau lucrurile" - Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Mucegai, produse expirate și promoții nerespectare

Printre cele mai frecvente abateri constatate de comisarii ANPC se află: comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită, comercializarea unor legume şi fructe depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, cu ambalaj deteriorat, comercializarea unor produse care nu erau păstrate în condiţiile precizate de producător, cu modificări organoleptice, utilizarea unor ustensile de bucătărie sau echipamente de gătit neigienizate, cu grăsime din abundenţă.

Totodată, comisarii ANPC au constatat folosirea unor condiţii de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, deficienţe de etichetare a produselor alimentare (lipsa unor menţiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română), precum şi utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător, cu acumulări masive de gheaţă, rugină, impurităţi şi chedere deteriorate, lichid de scurgere congelat, resturi alimentare şi mucegai.

Comisarii ANPC au mai descoperit comercializarea unor produse cu starea termică schimbată, comercializarea unor produse cu aglomerări de gheaţă în ambalaj, nerespectarea regimului promoţiilor, neafişarea preţurilor unor produse, existenţa pavimentului neigienizat şi a unor rafturi murdare, în zona de comercializare, nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători şi existenţa unor neconcordante între preţul produsului la raft faţă de cel de la casa de marcat.

Comenteaza