Au venit americanii

Au venit americanii
Concernul american Emerson şi-a inaugurat ieri campusul din Parcul Industrial Tetarom II, o investiţie estimată la 125 de milioane de euro. Producţia va fi direcţionată în principal spre pieţele din Europa de Vest, urmând ca odată cu dezvoltarea pieţei locale Emerson să aibă şi clienţi din România.

“Reprezentanţi ai diviziilor Emerson vin la Cluj în fiecare lună să vadă dacă locaţia este potrivită şi pentru ei. Feedback-ul este excelent. Cred că le-am depăşit aşteptările”, spune George Varmuza, director al Emerson pentru Europa Centrală şi de Est.

In funcţie de interesul manifestat de diviziile Emerson pentru Cluj va evolua şi valoarea investiţiei. “Suma finală depinde de ce anume se produce, de ce echipamente este nevoie, de tehnologie. Chiar dacă putem estima cât costă ridicarea unei hale, pot fi cazuri în care, pentru pregătirea unităţii, utilajele să coste de două ori cât construcţia clădirii”, a explicat oficialul Emerson.

“Producţia va fi orientată în mare parte spre Europa de Vest, fiindcă echipamentele pe care le producem sunt folosite pe aceste pieţe. Avem nevoie de furnizori români pentru componente. Clienţii români vor veni probabil mai târziu decât furnizorii, când piaţa va evolua”, mai spune Varmuza.

“Această facilitate este importantă pentru ceea ce vrem să facem în Europa Centrală şi de Est. Vrem să deservim Europa, dar şi, în timp, Orientul Mijlociu”, a anunţat David Farr, CEO şi preşedinte al Emerson.

“Tehnologiile avansate de producţie şi know-how-ul Emerson îşi vor găsi corespondenţa în calificarea angajaţilor de aici. Decizia Emerson de a veni la Cluj nu este întâmplătoare. Peste tot se vorbeşte de venirea investiţiilor străine, în Cluj se şi întâmplă”, a declarat ambasadorul SUA, Nicholas Taubman. El a subliniat că elementele care cântăresc în decizia investitorilor sunt disponibilitatea forţei de muncă, deschiderea autorităţilor şi infrastructura.

 

Campus cu 2.000 de angajaţi

 

Emerson a finalizat prima unitate de producţie, iar a doua va fi terminată până în vară. în acest an ar urma să înceapă lucrul la hala nr. 3. Un centru de inginerie este funcţional, iar un laborator de cercetare există şi în hala construită. Centrul are 90 de ingineri şi ar putea ajunge la 200 până la sfârşitul anului şi la 250 în primăvara anului viitor, conform oficialilor.

La finalizare, campusul va avea 2.000 de angajaţi. Estimările arată că investiţia va depăşi 125 de milioane de euro. Tetarom II se întinde pe 12 ha, dintre care 11 alocate americanilor. Parcul se va extinde înspre râul Someş cu încă 1,5 ha, suprafaţă destinată pentru spaţii de agrement sau parcări.

De asemenea, CBC Development Design deţine 7.500 mp în Tetarom II, unde urmează să realizeze un centru de servicii ce include spaţii de birouri, conferinţe, comerţ, agrement şi cazare. “Am finalizat proiectul şi depunem documentaţiile pentru obţinerea avizelor. Investiţia va fi de 17 milioane de euro. începem lucrul imediat ce obţinem autorizaţiile şi în cel mult doi ani terminăm”, a precizat Valentin Nica, unul dintre asociaţii CBC.

 

Vânzări de 11,6 miliarde de dolari

 

Construcţia campusului Emerson va fi completă în 2010. Complexul va găzdui procese de producţie, inginerie şi dezvoltare de produse noi. La final, va avea 110.000 mp. Emerson a finalizat anul trecut construcţia primei clădiri din cele cinci planificate.

Aceasta va produce regulatoare de gaz pentru aplicaţii industriale şi casnice, aparataj electric pentru medii explozive, echipamente şi dispozitive pentru instalaţii în construcţii. A doua va fabrica generatoare electrice de mare putere, va avea un spaţiu de producţie de 6.000 mp, birouri şi anexe administrative pe 1.600 mp.

Campusul va găzdui Romanian Engineering Center, centru de inginerie şi dezvoltare de proiecte în colaborare cu Universitatea Tehnică. Grupul Emerson numără 120.000 de angajaţi, are 60 de divizii, operează în 265 de locaţii din lume şi vinde produse în 150 de ţări. Vânzările internaţionale au însumat 11,6 miliarde de dolari în anul fiscal 2007.

 

Cum au ajuns la Cluj

 

“Negocierile au durat trei luni. Am iniţiat discuţiile în toamna lui 2005, iar în februarie semnam contractul. Extrem de importantă în favoarea Clujului a fost prezenţa universităţilor. Cei de la Emerson au venit de 25 de ori la UTCN, înainte de a lua decizia finală”, îşi aminteşte directorul Tetarom, Viorel Găvrea.

Potrivit lui Varmuza, americanii au analizat posibilitatea de a se instala în alte locaţii, printre care Timişoara, Braşov sau Sibiu. Alături de disponibilitatea forţei de muncă datorită universităţilor, un aspect ce a cântărit în alegerea Clujului ca centru pentru Emerson a fost şi poziţionarea oraşului. “E bine localizat pentru pieţele pe care vrem să le acoperim”, a explicat Varmuza.

 

 

Ericsson în loc de Emerson

 

“Azi rescriem istoria economică a Clujului. Facem trecerea de la industria de tip comunist, de la industria grea, la cea bazată pe tehnologie avansată, ce reprezintă viitorul oraşului”, a spus primarul Emil Boc înainte de tăierea panglicii inaugurale.

Prefectul Călin Platon a ţinut să salute “intrarea Ericsson în Cluj”. “La mulţi ani şi la mulţi bani”, le-a urat americanilor preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară, punând în dificultate translatorul.
Comenteaza