Au schimbat Elveția cu Clujul. “Industria IT e în ascensiune aici”

Au schimbat Elveția cu Clujul. “Industria IT e în ascensiune aici”

Clujul se află în plină creștere a industriei informatice: apar mereu mari companii, dar nu pleacă nici una, observă economistul german Florian Ramsbeck, specializat în domeniul IT. Acesta s-a mutat aici împreună cu soția sa, care gestionează acum o afacere în turism: o cabană cu camere de închiriat în stațiunea Băișoara.

“Eu sunt de loc din Nurnberg, am absolvit un dublu profil – informatică și economie. Prima dată făceam administrare de sistem (acum DevOps), instalare de servere, rețele, apoi am devenit manager de proiect. Am activat într-o firmă de distribuție, m-am mutat pe online banking, la Consors Bank - BNP Paribas. În Elveția mi s-a oferit un post de consultant extern la Zurich, la o companie care lucra pentru clienți precum Credit Suisse, Roche Diagnostics. Practic am trecut din mediul financiar-bancar în industria farmaceutică.

Compania a decis să își deschidă o filială în România, la Cluj, iar eu cu soția mea, pe atunci contabilă la o mare multinațională, Dow Chemical, am decis că vrem să facem acest pas. Nu știam nimic despre România, a trebuit să caut apartament, sediu de firmă, mobilier, furnizor de cafea, personal de curățenie. Am creat în trei ani o echipă de 40 de oameni. Am făcut și multe greșeli la început, nu știam care este nivelul angajaților: sub sau peste standardul cerut”, spune Florian Ramsbeck.

Au schimbat Elveția cu Clujul. “Industria IT e în ascensiune aici”În prezent se ocupă de linia de business a NTT DATA Romania în relația cu Germania. “Intrarea în grupul NTT a fost o experiență inedită pentru mine. Până atunci lucrasem doar în companii mai mici, de maximum 500 de oameni, dar am constatat că, deși eram parte a unui mare imperiu, avea flexibilitatea unei companii mici. În cele în care lucrasem până atunci ca să iei o decizie aveai nevoie de o săptămână. Toate proiectele care vin din Germania trec prin biroul meu, iar echipele de proiect sunt în ambele țări. Unii nu concep ideea ca persoane din altă țară să lucreze pentru ei, dar la Cluj demonstrăm că putem face cu succes aceste proiecte, că sunt oameni buni și universități de valoare”, afirmă economistul.

Industria informatică este în plină dezvoltare la Cluj, susține specialistul german.

“Competiția este foarte mare; de patru ani, de când sunt aici, am văzut companii mari care s-au mutat în oraș, dar nu am văzut companii plecând de aici, deci industria IT este în creștere. Vezi mereu clădiri de birouri care apar, companii care se extind. Compania noastră ocupă deja două turnuri, iar al treilea se construiește. IT-ul nu e pe sfârșit la Cluj, ci crește”, apreciază Florian Ramsbeck.

Cum vede un german viața de aici?

“Cluj-Napoca și Nurnberg se aseamănă în multe privințe, amândouă sunt orașe universitare, în care există mulți tineri. Bucureștiul mi se pare cu o viteză în plus față de Cluj, deși am fost o singură dată, nu aș putea să spun multe despre mentalitatea oamenilor. Nurnberg are două universități, una tehnică și una de business. Are și o platformă industrială, unde s-au dus și multe companii de telecomunicații și de IT. Aceasta înseamnă infrastructură nouă, dedicată, parkinguri generoase, dar și un drum lung între casă și locul de  muncă. În schimb, noi, la Cluj, putem să ieșim la prânz la o mulțime de restaurante pentru că sediul firmei este în mijlocul orașului”, spune specialistul.

Transilvania e un ținut fascinant pentru cuplul german: “Este partea României care îmi place, noi suntem iubitori ai naturii. La Cluj ai tot ce vrei: magazine, petreceri, pub-uri, restaurante. Și prietenilor mei le-a plăcut acest lucru, un oraș cu multe evenimente e unul atractiv. Există Untold, Electric Castle, opera are reprezentații de mare calitate. Pe de altă parte, într-o oră de mers ajungi în natură, ești liber ca pasărea cerului, poți să faci un grătar într-un loc minunat”.

Comenteaza