Atenţie, vin bani de la Guvern pentru întreprinderile mici şi mijlocii VIDEO

Atenţie, vin bani de la Guvern pentru întreprinderile mici şi mijlocii VIDEO
Programul Minimis pentru IMM-uri a pornit ieri, iar antreprenorii au la dispoziţie 10 zile ca să se înscrie. Tot ce trebuie să facă este să completeze un formular online şi să spere că vor fi selectaţi. Programul Minimis a mai fost lansat o dată, în august anul trecut, însă atunci s-a soldat cu un eşec răsunător.

Prin programul Minimis, cei care au o afacere pot să o dezvolte cu ajutor guvernamental . Antreprenorii care activează în domeniul producţiei, al învăţământului sau al serviciilor se pot înscrie până în 24 ianuarie. Fericiţii câştigători vor primi un ajutor financiar de la stat, care constă în 90% din valoarea proiectului. Fondurile sunt însă limitate: bugetul este de 100 de mii de euro, adică jumătate față de cât a fost anul trecut, la prima lansare. Selecţia de atunci a fost anulată din cauza lipsei de transparenţă.

"S-au introdus niște criterii de selecție, adică nu mai este principiul primul venit, primul servit, ci s-au introdus niște criterii de selecție, mai precis 4 la număr. În primul rând este vorba de mărimea firmei și sunt avantajate microîntreprinderile, pe urmă domeniul de activitate, sunt avantajate firmele care activează în domeniul producției, apoi firmele care activează în domeniul învățământului, cercetării și pe urmă serviciile", a spus Mircea Miheştean, şef Oficiul pentru IMM Cluj.

Sorin Zileriu are o întreprindere mijlocie şi speră să primească bani de la stat pentru modernizarea halei sale de producţie. În august, la selecţia anulată, el reuşise să se înscrie în program. Acum a luat-o de la zero.

Un alt întreprinzător, Laviniu Chiş, spune că nu are încredere în Minimis, din cauza startului nefericit pe care l-a avut programul anul trecut.

"Am zis că dacă tot am scris pentru alții de ce să nu îmi scriu și mie un proiect si anul trecut am scris, dar nu pentru minimis, ci pentru srl-d și rata de succes mi-a crescut pentru ca mi-am atras si mie 10 mii de euro pentru dezvoltarea activității mele de consultanță si training", a spus Laviniu Chiş, antreprenor.

Întreprinzătorii care vor să aplice pentru schema minimis trebuie să ştie că la selecţie primesc punctaj mare firmele care activează în domeniul producţiei, dar nu cea agricolă, au sediul în mediul rural și oferă minimum 5 locuri de muncă. În prima zi de depunere a proiectelor Minimis, la nivel naţional s-au înscris 1200 de firme.

 

Comenteaza