Asiaticii misterioşi din parcul Tetarom

Asiaticii misterioşi din parcul Tetarom
28 ha din Jucu au fost solicitate de o companie importantă care şi-ar fi exprimat interesul de dezvolta o unitate de producţie care va aduce 5.000 de noi locuri de muncă.

O companie multinaţională ar fi interesată să investească în parcul industrial public Tetarom III, însă le-ar fi cerut reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) să păstreze o discreţie totală. Preşedintele Horea Uioreanu a relatat că există promisiuni pentru 5.000 de noi locuri de muncă şi că investiţia propusă s-ar ridica la 1 miliard de euro. Numele vehiculat în ultimele luni pentru o mare investiţie în Tetarom III este un grup asiatic producător de automobile, Tata Motors. ZIUA de CLUJ a relatat acum mai bine de un an despre demararea negocierilor cu gigantul indian.

 

Pretenţiile companiei vizează închirierea celei mai mari suprafeţe din Tetarom III, de 28 ha, iar aceasta intenţionează să îşi aducă şi furnizorii. Investitorii interesaţi de zona Clujului au pretenţia de a se aşeza în parcul industrial din Jucu, fapt pentru care administraţia judeţeană face demersuri pentru a extinde suprafaţa acestuia. „Am încercat să purtăm negocieri şi să direcţionăm investitorii şi spre alte zone, însă deocamdată firmele sunt interesate de parcul din Jucu. Locaţia ocupată de Nokia reprezintă încă o atracţie foarte mare pentru toţi cei cu care s-au purtat negocieri. Ca atare, va trebui să găsim o soluţie astfel încât să putem să extindem parcul din Jucu cu o suprafaţă de peste 170 ha. Dacă vom putea opera această extindere, ar însemna să putem să onorăm cererile mai multor investitori", a comentat Uioreanu.

O cerere ambiţioasă a venit din partea unei companii multinaţionale, care însă cere discreţie din partea autorităţilor, în privinţa negocierilor. „Nu pot să spun numele acestei companii şi nici în ce domeniu activează ea. Cert este că ne-a solicitat să preia cea mai mare parcelă disponibilă în parcul Tetarom din Jucu, cea care măsoară 28 ha. Investiţia ar putea demara anul acesta. După ce vom da acest teren, nu vom mai avea parcele mari pe care să le putem oferi investitorilor", a spus preşedintele CJ.

Pe parcela de 28 ha, compania multinaţională cu care se poartă negocieri a anunţat că va deschide o unitate de producţie pentru Europa care va aduce 5.000 de noi locuri de muncă la Cluj. Pentru alte solicitări de investiţii la Jucu, precum cea a firmei italiene Battistero, CJ vrea să finalizeze negocierile cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterniară în vederea preluării unui teren de peste 170 ha care să fie integrat în parcul industrial. Lucrările pentru extinderea parcului de la Jucu ar costa administraţia judeţeană peste 20 de milioane de lei.

Fostul preşedinte al CJ Cluj, Alin Tişe, susţine că în ipoteza în care se vorbeşte despre posibila investiţie ale cărei negocieri le-a demarat în timpul mandatului său, atunci acestea s-ar referi "la un concern asiatic care ar fi interesat să producă subansamble auto". "Aceasta în condiţiile în care este vorba de aceiaşi investitori. Desigur nu le pot da numele pentru că nu vreau să încurc actualele negocieri, însă m-aş bucura ca măcar acest proiect să continue, pentru că restul cam stagnează", a declarat Tişe.

Grupul asiatic care a avut negocieri cu conducerea CJ pentru a intra în parcul Tetarom III este Tata Motors, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. Tata Motors este o companie indiană în plină expansiune, membră a Tata Group, un conglomerat de 98 de firme cu afaceri în siderurgie, producţie de sare, software, energie, comunicaţii şi produse chimice. Societatea din Mumbai a cumpărat divizia de vehicule comerciale a sud-coreenilor de la Daewoo (2004), apoi a fuzionat cu Fiat (2005), preluând distribuţia producătorului italian în India. Ulterior, Tata Motors a cumpărat mărcile Jaguar şi Land Rover, deţinute de Ford. În 2008, indienii au realizat cel mai ieftin autoturism din lume, Tata Nano, care costă la el acasă 1.490 de euro.

Parcul industrial din Jucu a fost inaugurat în februarie 2008, fiind situat la 1 km de magistrala feroviară, la 15 km de Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, la 27 km de Drumul European nr. 60 şi la 37 km de Autostrada Transilvania, conform datelor societăţii Tetarom, deţinătorul acestuia. Suprafaţa parcului este de 154 ha, gradul de ocupare fiind de 90%, iar clienţi sunt De'Longhi, Robert Bosch, Transcarpatica, Battistero Bakery, Imperial, Holzart. Tetarom III a creat 1.200 de locuri de muncă, valoarea investiţiilor clienţilor fiind de 150 de milioane de euro. Activităţi principale sunt producţia de aparatură electrocasnică, producţia de componente auto, operaţiuni de mecanică generală.

 

Oferta actuală a parcului din Jucu

* 440.000 m2 teren disponibil pentru dezvoltarea unor noi investiții
* Investiții mai mici de 10 milioane de euro – licitație publică. După realizarea integrală a investiției, terenul poate fi cumpărat.
* Investiții mai mari de 10 milioane de euro – negociere directă. După realizarea a 15% din investiție, terenul poate fi cumpărat. În ambele situații, prețul de vânzare a terenului va fi stabilit în urma unei expertize.

Sursa: Tetarom

Etichete
Comenteaza