Ardealul de Nord cere dublu de la UE ca să își reducă poluarea

Ardealul de Nord cere dublu de la UE ca să își reducă poluarea

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) a semnat, la Turda, nouă contracte de finanţare Regio, de 110 milioane de euro, în cadrul priorităţii de investiţii 3.2. dezvoltare urbană. Beneficiari sunt primăriile din Turda, Dej, Carei şi Beclean.

Au participat primari, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, Marcel Boloş, director general al ADRNV, reprezentanţi din partea agenției. Finanţarea nerambursabilă pentru aceste proiecte este de 65 de milioane de euro, fiind acordată prin programul Programul Operational Regional (POR-Regio) 2014-2020, axa prioritară 3, obiectivul specific reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Obiectivul specific este destinat exclusiv oraşelor şi municipiilor, cu excepţia reşedinţelor de judeţ. Prin aceste contracte vor fi finanţate proiecte de mobilitate urbană ce vizează reducerea emisiilor de carbon prin modernizare de străzi (piste de biciclete, alveole pentru autobuze, stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziţie de autobuze electrice, sisteme de închiriere de biciclete.

Vor fi modernizate şi amenajate noi piste de biciclete, sisteme bike sharing, zone şi trasee pietonale și vor fi instalate sisteme de reducere sau interzicere a circulaţiei în anumite zone. În cadrul acestui apel au fost depuse 18 de proiecte cu o valoare a finanţării nerambursabile de 507 milioane de lei – ce reprezintă 243% din alocarea regională pentru acest apel de proiecte (alocare totală de 208 miloane).

Comenteaza