Arabii vor să vină cu o jumătate de miliard de euro în zona Clujului

Arabii vor să vină cu o jumătate de miliard de euro în zona Clujului

Fostul ministru Ionel Blănculescu a demarat o inițiativă de aducere în regiunea Transilvaniei de fonduri de investiții de pe continentul asiatic care să participe la achiziții de companii cu potențial din zonă.

Investițiile se vor concentra pe proiecte din energie, industrie, sănătate, agricultură şi înalta tehnologie, conform Bursa. Ultima categorie se referă la inițiative gen industria 4.0, inteligență artificială, internetul lucrurilor, Disruptive Technology, conectivitate, Blockchain Technology, Smart Contracts, digitalizare, Big Data, Cloud Computing, robotizare, securitate cibernetică.

Blănculescu estimează că va atrage, în decurs de cinci ani, prin Parteneriatul pentru Investiţii în Transilvania (PIT), până la 500 de milioane de euro în regiune.

“Dorim o participare activă a guvernelor tuturor ţărilor implicate în proiectul nostru, mai ales ale autorităţilor locale. Pot aprecia în mod deosebit reacţia primarului de Cluj-Napoca, Emil Boc, care a primit foarte bine iniţiativa acestui Parteneriat pentru Transilvania, derulat din “capitala” acesteia”, a menționat Blănculescu.

“Unul dintre obiectivele companiei mele, Blanc Alliance Public Affairs (BAPA), la PIT este să reuşească aducerea unui fond de investiţii din Emiratele Arabe Unite sau Hong Kong, operaţiune în progres, care să participe la procese de achiziţii în Transilvania, companii care, odată achiziţionate, să intre într-o fază superioară de dezvoltare, astfel încât să devină compatibile cu nivelurile de sofisticare şi profitabilitate de pe plan mondial”.

VEZI: Managerul IntelGlobalis, despre parteneriatul de investiții

Investiţiile vor fi asistate de companiile BAPA București şi IntelGlobalis Cluj în colaborare cu Casa de Avocatură Iuga & Asociaţii şi cu Compania de Insolvenţă Prestigiu. Parteneriatul este constituit pe cinci ani, cu posibilitatea de prelungire pe alți cinci. Blănculescu a creat BAPA după  finalizarea mandatului său de ministru și își valorifică astfel cunoștințele și practica dobândite la șefia Autorității pentru Valorificarea Activelor Bancare.

Aceasta gestiona active bancare neperformante de 4 miliarde de dolari, aferente a 4.000 de companii private și de stat din România, provenite de la mai multe bănci cu capital majoritar de stat, însă și din garanțiile de stat, la credite obținute de companii românești de la bănci din străinătate. Blănculescu a fost ministru al controlului de stat, având în subordine 13.000 de inspectori, dar a îndeplinit și funcția de ministru interimar al sănătății.

Comenteaza