Apartamentele se cumpără cu banii jos la Cluj

Apartamentele se cumpără cu banii jos la Cluj
Cei mai importanţi cumpărători de apartamente în Cluj-Napoca sunt tinerii corporatişti şi persoanele mai vârstnice care apoi le închiriază, conform statisticilor companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania (CBT), furnizate la solicitarea ZIUA de CLUJ.

„Există două categorii mari de cumpărători: tineri între 28 şi 35 de ani, de obicei cu familii, angajaţi ai companiilor internaţionale care vor apartamente de 2-3 camere, respectiv persoane de peste 55 de ani din Cluj, dar şi din Alba, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor care iau apartamente de 1-2 camere pe care apoi le închiriază tinerilor care studiază sau care rămân apoi aici. Tinerii care le achiziţionează pentru cumpărare o fac cu cash, deci cu bani de la părinţi. 
 
Apartamentele sub 65.000 de euro se cumpără şi prin Prima Casă, cu taxa pe valoarea adăugată de 5%, însă peste acest nivel nu se mai încadrează în programul guvernamental, iar TVA devine 20%. În general apartamentele noi de 75-80 mp nu prea intră la Prima Casă, ci doar cele vechi, iar atunci se preferă creditul bancar. În zonele bune din Cluj-Napoca nu mai găseşti apartament sub 1.000 euro/mp, la stadiu semifinisat. 
 
Locuinţele cu 1-2 camere sunt primele vândute dintr-un bloc nou, urmate de cele cu 3 camere, şi mai puţin cele cu 4 camere, deoarece în acest caz se preferă achiziţionarea unei case în sistem duplex. Majoritatea cumpărătorilor sunt români - străinii cumpără mai ales la Bucureşti - dar sunt semnale că Timişoara şi Clujul vor fi următoarele ţinte pentru „expaţii” din multinaţionale”, explică Anamaria Burca, managing partner al CBT.

Toată lumea vrea în Gheorgheni
 
Statisticile CBT indică faptul că zonele cele mai solicitate pentru apartamente în Cluj-Napoca sunt Gheorgheni, Între Lacuri, Bună Ziua, aproape de mari clădiri de birouri precum United Business Center sau The Office, iar pentru case, Borhanci. Cu toate că există solicitări şi pentru zona Floreşti, traficul aglomerat şi restricţiile de construire impuse recent în perimetrul Polus Center blochează frecvent întâlnirea dintre cerere şi ofertă. Zona Apahida-Sânnicoară este în plină dezvoltare, în timp ce Gilăul este considerat prea îndepărtat de reşedinţa de judeţ.  
 
Printre cerinţele formulate de către viitori proprietari se numără apropierea de staţia de transport în comun şi de unităţile de învăţământ, dar şi parcarea. Preţul de vânzare a unui loc de parcare suprateran este cuprins între 2.000 şi 5.000 de euro, în subteran, între 5.000 şi 12.000 de euro, însă tendinţa este ca dezvoltatorul să îl includă în costul locuinţei. Există şi dezvoltatori care predau apartamentele la stadiu finisat, cu parchet, gresie, faianţă, chiar aparatură.  
 

Cash-ul are prioritate
 
Mănășturul a fost anul trecut cartierul cu cele mai multe tranzacții (1.194), dar şi cu cele mai valoroase (49,9 milioane de euro), relevă ultima ediţie a „Ghidului tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca”, publicat de municipalitate. Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile de 35-55 mp. Doar 25,7% din tranzacțiile cu proprietăți imobiliare erau finanțate din credite bancare. Achizițiile persoanelor juridice au reprezentat 15,6% din valoarea tranzacțiilor.
 

 

Top vânzări apartamente 2015
 
1. Mănăștur...............924...........41,2 mil. euro 
2. Centru..................522...........28,8 mil. euro
3. Gheorgheni...........501...........25,5 mil. euro 
4. Mărăști.................354............18,8 mil. euro 
5. Iris......................334............13,1 mil. euro
6. Bună Ziua.............287...........18,0 mil. euro 
7. Zorilor..................247............13,2 mil. euro
8. Grigorescu............227............12,0 mil. euro
9. Europa.................158............10,1 mil. euro
10. Borhanci.............124.............6,4 mil. euro
 
Sursa: Primăria Cluj-Napoca 

Comenteaza