Apartamentele din Cluj, SUPRAEVALUATE cu minimum 20%. Concedierile din IT ar putea determina scăderea prețurilor

Apartamentele din Cluj, SUPRAEVALUATE cu minimum 20%. Concedierile din IT ar putea determina scăderea prețurilor
| Foto: salajean - Depositphotos.com

Piața imobiliară din Cluj este supraevaluată cu cel puțin 20%, iar cererea pentru locuințe noi este a doua cea mai mare la nivel național.

Potrivit raportului realizat de către dezvoltatorul imobiliar STC Partners, prețurile în segmentul de imobiliare sunt cele mai ridicate în Cluj-Napoca, însă sunt și supraevaluate cu minimun 20 de procente, în timp ce prețurile din București sunt evaluate în mare parte corect.

Eventualele corecții de prețuri din Cluj ar fi unele determinate de specificul segmentelor de piață, intensitatea, concurența sau motivele vânzătorilor.

În medie, o locuință în Cluj costă 2.409 euro/mp. În zona centrală prețul este de 2.648 euro, în cea semi centrală e de 2.548 euro, iar la periferie, prețul pe metru pătrat este ce 2.201 lei.

Apartamentele din Cluj, SUPRAEVALUATE cu minimum 20%. Concedierile din IT ar putea determina scăderea prețurilorSursă: Raport STC Partners

Concedierile din IT ar putea scădea prețul locuințelor din Cluj

„Sectorul profesioniștilor din domeniul IT bine plătiți din Cluj pare să fie una dintre cauzele impulsului general observat la prețurile rezidențiale din oraș, dar având în vedere concedierile globale recente în sectorul IT, care se așteaptă să continue în 2023, aceasta ar putea fi principala piesă de puzzle lipsă pentru o corecție a prețurilor în oraș”, potrivit unui comunicat STC Partners. 

Totodată, specialiștii afirmă în raport faptul că prețurile din Cluj sunt prea mari comparativ cu salariile.

În raport este menționat faptul că zonele „super-regionale” precum Cluj, București, Timișoara, Iași, dar și cele regionale (Brașov, Oradea, Sibiu) prezintă un potențial bun pentru dezvoltarea în continuare a unor piețe rezidențiale dinamice.

Studiul este concentrat pe primele 14 zone metropolitane din România (inclusiv Cluj), care reprezintă aproximativ 30% din populație și contribuie cu până la 65% din PIB-ul țării și 75% din tranzacțiile imobiliare (locuințe).

Populația din zona metropolitană Cluj este estimată la 400.000 de locuitori. După cum era de așteptat, în București au fost livrate cele mai multe locuințe noi și s-au efectuat cele mai multe tranzacții, dar și Clujul împreună cu celelalte zone au o piață imobiliară dinamică. 

Cererea de locuințe în Cluj este de aproximativ de 2.000/an, a doua la nivel național după București (7.000/an). În 2021 dezvoltatorii imobiliari au livrat în Cluj 4.700 de locuințe, iar în acel an au avut loc 12.100 de tranzacții aici, mai arată studiul

Apartamentele din Cluj, SUPRAEVALUATE cu minimum 20%. Care e cererea pentru locuințe în centrul „super-regional”Sursă: Raport STC Partners

Zona „super-regională” (unde este inclus și Clujul) este definită în următorul fel în raport: 

„Orașe care atrag populația și puterea de cumpărare dintr-o reginue mai largă (chiar și la nivel național), iar prin urmare, datorită nivelului ridicat al cererii rezidențiale, aceste orașe beneficiază de cele mai bune centre universitare din țară și de cele mai dinamice economii”.

 

Comenteaza