Anunțul neașteptat al șefului Băncii Transilvania: „Acum avem un sistem bancar mai comepetitiv, sănătos, multe bănci au revenit, și suntem interesaţi de noi achiziţii”

Anunțul neașteptat al șefului Băncii Transilvania: „Acum avem un sistem bancar mai comepetitiv, sănătos, multe bănci au revenit, și suntem interesaţi de noi achiziţii”
| Foto: Bussines Magazin

Sistemul bancar din România este acum unul mai competitiv, sănătos, multe bănci au revenit cu şansă de dezvoltare, susține Omer Tetik, CEO al Banca Transilvania.

„Acum avem un sistem bancar mai competitiv, sănătos, multe bănci au revenit cu şănsă de dezvoltare şi în continuare suntem interesaţi. Devine din ce în ce mai greu să achiziţionezi, dar după fiecare achiziţie am avut şi o creştere organică de 1-2 ani”, a spus Omer Tetik, potrivit ZF.ro.

În acelaşi timp, CEO-ul Banca Transilvania a mai spus că având în vedere capitalizarea BT, apetitul de achiziţii este foarte mare şi sunt informaţii compatitive atât în zona băncilor, dar şi în zone percum IFN-uri sau firme de leasing.

„Încă nu am finalizat tranzacţia cu Idea Bank, aşteptăm aprobarile Consiliului Concurenţei şi BNR. Având în vedere capitalizarea BT avem un apetit foarte mare. Sunt foarte multe informaţii competitive, sunt bănci, dar nu doar bănci, poate fi în zona de IFN-uri, firme de leasing”, susţine Omert Tetik.

CEO al Băncii Transilvania mai spus că, el nu crede, ca economie sau ca bancă, ca am ieşit din criză.

- Anul trecut am crescut cota de piaţă fără achiziţii. A fost un an în care am dovedit că atunci când este nevoie de susţinerea băncii, suntem acolo

-Conform BNR, creditele neguvernamentale în sistemul bancar au crescut cu 10% în mai 2021 faţă de mai 2020. Creditele bancare au crescut peste creşterea economică. Garanţiile din partea statului nu a fost la acelaşi nivel

-De acum înainte va fi şi mai bine pentru că vom acorda credite sub programe guvernamentale şi abia aşteptăm să ne asumăm rolul nostru în PNRR pentru a facilita acces la finanţare şi dezvoltare economiei

- Am învăţat multe. Noi nu suntem un sector unde putem aduce angajaţi din Nepal sau Filipine. Noi credem în continuare în interacţiunea dintre clienţi şi bănci, chiar dacă digitalizarea va fi cu o creştere expenonenţială

- Avem nevoie de oameni, de tineri, nu doar industria bancară şi avem nevoie şi de şcoli de meserie. Noi ca industrie trebuie să arătăm că suntem mult mai atractivă, iar imaginea bancherului trebuie îmbunătăţită între timp.

- Cea mai mare provocare este în zona de recrutări.

- Digitalizarea nu poate să vină doar din sistemul bancar, trebuie să avem un plan mult mai amplu a administraţiei fiscale, interacţiunea dintre firme

- Se lansează programe foarte bune, precum ajutorul pentru HoReCa, dar pierdem timp important pentru că nu merg sisteme, aplicaţii. În rest, cred că a revenit încrederea în bănci pentru finanţări, iar viitorul arată mai bine.

- Dacă mă uit la competitorii mei sau dacă mai uit la celelalte bănci de aici, nu există un produs sau serviciu care să nu poată fi oferit digital.

- Pe de altă parte, nu prea vedem fintech-uri profitabile chiar dacă anunţă creşteri mari. Un cuvânt important în relaţia dintre bancă şi client este încrederea. Clienţii cred că gândesc altfel când vor să facă un depozit sau să ia un credit.

- În continuare cred că sistemul bancar, dacă face paşi corecţi, suntem mult mai în faţă din multe puncte de vedere, de la acţionariat, transparenţă până la servicii şi produse oferite.

Comenteaza