Şantierele anului 2012

Şantierele anului 2012
Cele mai multe obiective în lucru sau în pregătire în acest an au vizat construcţii rezidenţiale private. Proiectele de la Cluj au fost cu precădere mici, arată datele IBC Focus.

Printre şantierele importante se numără câteva proiecte amânate câţiva ani, dar reluate în 2013. Investiţiile străine de mari dimensiuni anunţate în 2012 sunt puţine şi unele dintre ele se află abia la stadiu de planşete.

De la începutul anului până la final de noiembrie, numărul de investiţii urmărite de consultanţii de la IBC Focus a fost de 831. "Asta înseamnă în medie 76 de proiecte lunar, adică 2,5 pe zi. Printre aceste 831 de investiţii se află 100 care se regăsesc de două ori pe parcursul acestei perioade. Le-am urmărit atât în faza de proiect, cât şi în faza de execuţie", a specificat Victor Ignat, manager de proiect la IBC Focus. Cele mai multe au fost pe segmentul clădirilor rezidenţiale private (26% din total) şi pe cel al construcţiilor sociale şi comunitare (23%), urmate de industrial (12%), hotel & relaxare, utilităţi, medical& ştiinţific, infrastructură, birouri şi retail. În funcţie de dimensiune, cele mai multe proiecte au fost mici (43%) sau medii (38%). Câte o treime dintre şantiere erau la stadiu de construcţie (33%) şi proiectare (33%), iar restul de 33% se împarte între proiecte în curs de licitare, amenajare, finalizare sau aflate doar la nivel de intenţie.

Pe segmentul de producţie, cele mai mari investiţii menţionate în lista IBC sunt cea a germanilor de la Bosch (Tetarom III) şi fabrica pentru produse din hârtie MG-TEC Grup din Dej, în curs de amenajare. Bosch a demarat în mai lucrările la noua fabrică, iar acum câteva săptămâni a început procesul de recrutare pentru ingineri şi personal din domeniul economic şi administrativ pentru noua sa unitate de producţie şi cercetare. Grupul american Emerson, instalat în Tetarom II (Bd. Muncii) a început în acest an lucrul la proiectul pentru următoarea etapă din dezvoltarea campusului: o clădire mixtă, o hală de 18.000 mp (echivalentul celor trei unităţi de producţie deja funcţionale) şi o componentă de birouri, cu o capacitate de 900 de oameni.

În ceea ce priveşte zona de birouri, IBC menţionează proiectul de birouri anunţat în această vară de tandemul Ovidiu Şandor - New Europe Property Investments. Cu toate că dezvoltatorii anunţau ca termen de şantier această toamnă, proiectul pregătit pentru terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul nu a ajuns deocamdată în teren. La acesta se adaugă şi noul complex de pe fosta platformă a fabricii Feleacul, unde dezvoltatorii de la Felinvest au reorientat complet planurile. Astfel, ansamblul aflat în curs de construcţie ar urma să conţină în întregime spaţii de birouri şi servicii. În sectorul comerţ-servicii este menţionat centrul comercial Napoca Center al Portico Investments, de pe fostul teren al Napolact de pe Bd. 21 Decembrie. Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, spaţiul comercial de la parterul noii clădiri de comerţ şi birouri va fi ocupat de retailerul german Lidl.

Pe de altă parte, turnul de 25 de etaje al Imperial Development de pe Calea Floreşti, autorizat în vară, a întâmpinat opoziţia vecinilor şi a fost amânat de dezvoltatori. Recent, Macromex a atribuit companiei ACI Cluj construirea centrului logistic de distribuţie de produse alimentare. Acesta se va realiza în parcul Reif din Câmpia Turzii. Imobilul de birouri şi centrul de date al Băncii Transilvania este un alt şantier major prins în baza de date a IBC. Construcţia urma să fie terminată în 2012. "Termenul de finalizare a lucrărilor a fost schimbat pentru martie 2013. Se va lucra şi peste iarnă, având în vedere că imobilul este finalizat şi se pot face amenajări interioare în aceste luni", a explicat Dorin Aşchilean, director general al ACI Cluj, companie de construcţii desemnată să gestioneze lucrările de şantier.

Comenteaza