Animale de rasă care ajung să coste mii de euro, utilaje agricole de ultimă generaţie sau produse tradiţionale româneşti. Ce poţi găsi la târgul Agraria din Cluj VIDEO

Animale de rasă care ajung să coste mii de euro, utilaje agricole de ultimă generaţie sau produse tradiţionale româneşti. Ce poţi găsi la târgul Agraria din Cluj VIDEO
Animale de rasă care ajung să coste mii de euro, utilaje agricole de ultimă generaţie sau produse tradiţionale româneşti. Toate pot fi admirate în aceste zile la cea de a 19-a ediţie a Târgului "Agraria", cel mai mare eveniment de profil din Transilvania. Târgul a fost deschis astăzi în prezenţa ministrului agriculturii şi până duminică îi aşteaptă pe vizitatori.

Cel mai impresionant utilaj prezentat la "Agraria" este o maşină de ierbicidat, cea mai mare produsă în lume la ora actuală. Este dotată cu un rezervor de 3.500 de litri, are o gardă la sol de aproape 3 metri şi, se laudă producătorii, are o productivitate dublă faţă de alte utilaje. Preţul unui asemenea "monstru" pe patru roţi poate ajunge şi la 320.000 de euro, în funcţie de dotări.

"Este o maşină versatilă, ceea ce îi conferă un mare avantaj: ea poate fi transformată din maşină de udat în maşină de fertilizat sau în maşină de castrat porumb. Combinând toate acestea este o maşină care pentru fermele de dimensiuni medii spre mari poate aduce foarte multe beneficii", explică directorul firmei importatoare, Lucian Dehelean.

De la târg nu au lipsit nici crescătorii de animale, veniţi să se mândrească cu exemplarele lor. Cea mai "exotică" prezenţă au fost două vite din rasa Argus, considerată cea mai bună rasă de carne din lume. Preţul unui animal poate depăşi 3.000 de euro.

"Randamentul la tăiere, pentru că asta este rasă de carne, este aproape 70%, deci un randament foarte bun. Trebuie să spunem că este rasa cu cea mai apreciată carne dintre rasele de carne. Este cea mai bine plătită atât la noi, cât şi în străinătate. Este foarte căutată pentru calităţile gustative pe care le are această carne", arată directorul firmei importatoare, Emiluţ Găină.

Fermierii interesaţi de achiziţionarea unui utilaj sau a unui animal pot accesa un credit destinat special pentru ei. De exemplu, Banca Transilvania oferă credite atât pentru înfiinţarea unei ferme sau pentru cumpărarea de animale, dar vine şi cu o ofertă specială referitoare la subvenţiile APIA.

"Fermierii pot să încaseze subvenţia APIA cu ajutorul unui credit bancar. Banca Transilvania acoperă 90% din subvenţia APIA, care poate fi încasată începând cu luna iulie, după ce APIA eliberează adeverinţele", spune Crymhylde Galoş, reprezentantul băncii.

Ediţia din acest an a târgului "Agraria" reuneşte peste 300 de expozanţi din 10 ţări ale lumii. Târgul va fi deschis până duminică seara.


Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Florin Dan

 

Comenteaza