Angajatorii au o lună la dispoziţie să negocieze cu salariaţii contractele de muncă

Angajatorii au o lună la dispoziţie să negocieze cu salariaţii contractele de muncă
Angajatorii vor trebui să demareze negocieri cu salariaţii, chiar dacă nu există un contract colectiv de muncă, în urma trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, avertizează specialiştii financiari clujeni.

„În Monitorul Oficial nr. 902 din data de 16.11.2017 a fost publicată ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative. OUG 82/2017 introduce, printre altele, prevederi derogatorii la legea dialogului social nr. 62/2011, în contextul recentelor modificări legislative în materie fiscală (în vigoare de la 1 ianuarie 2018) cu privire la mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. 
 
Concret, OUG 82/2017 prevede faptul că pentru punerea în aplicare a prevederilor privind modificarea reglementărilor referitoare la contribuţii sociale (impuse prin OUG 79/2017), în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017 este obligatoriu ca angajatorii să conducă negocieri cu salariații proprii, indiferent dacă există sau nu contracte colective de muncă”, susţin experţii companiei de evaluare Darian Cluj.
 
Obligațiile sunt introduse prin derogare de la legea dialogului social, ce stabilește că negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepția cazului în care aceasta are sub 21 de angajați. 
 
Executivul a stabilit că în unitățile în care nu există un sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor sau acordurilor colective de muncă şi actelor adiționale pot participa reprezentanți ai federației sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților. 
 
Guvernul României a decis, prin ordonanţă de urgenţă, trecerea contribuțiilor sociale (asigurări sociale şi de sănătate) de la angajator la angajat, reducerea cu 2 puncte a cotei totale de contribuții și scăderea impozitul pe venit de la 16 la 10%.

Comenteaza