Analiștii din Big Four, la Cluj: “Statul trebuie să clarifice impozitarea bitcoin”

Analiștii din Big Four, la Cluj: “Statul trebuie să clarifice impozitarea bitcoin”
Reuniți la Cluj, reprezentanţii celor mai mari companii de consultanță fiscală și contabilitate au avertizat că legislația fiscală necesită ajustări pentru a clarifica tratamentul fiscal al operațiunilor cu criptomonede.

Gabriel Sincu, partener asociat în cadrul departamentului de asistență fiscală a EY România, a ținut să puncteze, în privința impozitării în domeniul criptomonedelor, că legislația fiscală necesită ajustări semnificative pentru a clarifica tratamentul fiscal al operațiunilor. 

“Rezolvarea acestei situații nu ține doar de legiuitorul din România, este necesară o abordare globală. Înainte de găsirea unor soluții la probleme fiscale, ar trebui clarificate aspecte de natură juridică. Persoanele implicate în operațiuni cu criptomonede trebuie să recunoască riscurile la care se expun și să acționeze în consecință”, susține Gabriel Sincu (foto).

“Pentru mine bitcoin înseamnă un etalon, o monedă frumos aurită. Intrăm într-o zonă de servicii electronice. Atât timp cât un cetățean acceptă să vândă niște marfă pentru bitcoin, intră în zona de scutire de taxă pe valoarea adăugată“, a menționat auditorul financiar Adrian Bența.

Latura practică a evenimentului Fiscalitate 24.7 a fost reprezentată de cazuri concrete, îmbinând informațiile teoretice cu dezbateri care au ajutat participanții să stabilească un dialog cu privire la interpretarea textului de lege recent actualizat, conform platformei Legal Magazin.

Printre temele abordate s-au mai numărat locul prestării de servicii din punctul de vedere al TVA, prețurile de transfer, tendințele fiscale la nivel internațional și local. Companiile EY, PwC România, TaxWise au împărtăşit contabililor și consultanţilor fiscali din Transilvania aspectele principale de care trebuie să ţină cont pentru anul fiscal abia început.

Big Four este denumirea grupului celor mai mari patru firme de audit din lume alcătuit de PwC, KPMG, EY și Deloitte. Acestea asigură auditul pentru marea majoritate a companiilor publice și pentru o bună parte din companiile private din lumea întreagă.

Comenteaza