Americanii au investit 143 de milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii

Americanii au investit 143 de milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, David Muniz, şi comandantul Escadrilei 31 Aviano, general de brigadă Jason E. Bailey, au vizitat Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu.

Muniz şi Bailey au vizitat, astăzi, Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu. Muniz a subliniat, cu această ocazie, că SUA au investit, din 2015 încoace, 143 de milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii.

"Prezenţa Forţelor Aeriene ale SUA aici reprezintă un exemplu grăitor al consolidării continue a parteneriatului nostru în materie de securitate şi a investiţiilor de bani, munca asiduă şi a jertfei de sânge pe care SUA şi România le fac pentru a proteja această regiune şi Alianţa de ameninţările din prezent şi cele în curs de apariţie", a declarat Muniz.

El a mulţumit, în numele preşedintelui Joe Biden, militarilor din Forţele Aeriene prezenţi pentru serviciu la Câmpia Turzii şi Forţelor Armate Române (FAR) pentru sprijinul continuu pe care îl acordă Forţelor Americane şi parteneriatului strategic dintre cele două ţări. Șeful Statului Major al FAR, general-maior dr. Viorel Pană, a subliniat importanţa cooperării româno-americane în domeniul securităţii.

"Activitatea de azi reprezintă un alt moment deosebit de important, prin care consolidăm cooperarea în domeniul securităţii, o componentă vitală a Parteneriatului strategic al României cu SUA. În condiţiile actuale, şi nu mă refer la lupta pe care o ducem împotriva unui inamic încă necunoscut, SARS-COV-2, ci mai degrabă la acţiunile provocatoare ale diverşilor actori regionali în zona Mării Negre, care au devenit un obişnuit cotidian.

Garantarea integrităţii şi suveranităţii spaţiului aerian al membrilor Alianţei Nord-Atlantice a devenit o misiune esenţială pe timp de pace şi prin această dislocare demonstrăm o postură adecvată şi întărim colaborarea dintre aliaţi. SUA şi România împărtăşesc aceleaşi valori, fapt dovedit şi de semnarea foii de parcurs româno-americane de către secretarul american al Apărării, Mark Esper, respectiv de ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, în octombrie 2020, la Washington", a spus Viorel Pană.

La eveniment a fost prezentată, în expoziţie statică, o aeronavă MQ-9 Reaper. Un detaşament alcătuit din aeronave MQ-9 Reaper şi 90 de militari aparţinând Forţelor Aeriene ale SUA este dislocat, pentru următoarele luni, în Baza 71 Aeriană. Militarii americani vor executa misiuni de informaţii, supraveghere şi cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar FAR vor asigura sprijinul tehnic, operaţional şi logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România.

Prezenţa partenerilor americani pe teritoriul ţării noastre reprezintă o oportunitate de dezvoltare, testare şi evaluare a capacităţii de luptă, arată Ministerul Apărării, activităţile desfăşurate în comun fiind un element cheie în creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părţi.

Colaborarea dintre SUA şi România contribuie la consolidarea capacităţii de apărare colectivă şi la creşterea securităţii regionale. MQ-9 Reaper este un vehicul aerian fără pilot capabil să efectueze operaţii de zbor comandate de la distanţă sau autonome, fiind dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems, în principal pentru Forţele Aeriene ale SUA.

Personalul care operează aeronava este dispus, de regulă, în facilităţi militare staţionare şi poate să angajeze obiective şi să observe terenul folosind mai mulţi senzori, inclusiv o cameră termografică. Comanda operatorului durează 1,2 secunde pentru a ajunge la dronă printr-o legătură prin satelit. MQ-9 Reaper este echipat cu şase rampe de acroşaj, care pot transporta, fiecare, sute de kilograme.

Comenteaza