Alimente vândute cu rația în Ungaria înainte de Crăciun

Alimente vândute cu rația în Ungaria înainte de Crăciun

Mai multe lanţuri mari de retail din Ungaria au luat decizia de a limita vânzările de alimente.

Situaţia a apărut după ce guvernul din Ungaria a introdus mai multe limitări la preţurile alimentelor "pentru contracararea creşterii dramatice a inflaţiei, care depăşeşte chiar şi 90% pentru unele tipuri de mâncare".

Aceste măsuri au provocat penurii - în unele magazine rafturile s-au golit rapid, "iar mai multe lanţuri de retail au fost nevoite să limiteze cantităţile de ouă şi cartofi, de exemplu, pe care consumatorii le pot cumpăra", arată,  Ziarul Financiar, citând mai multe site-uri din Ungaria.

Conform sursei citate, după Lidl, CBA şi Tesco și Real a decis să limiteze cantităţile achiziţionate. Astfel, clienţii acestuia nu pot cumpăra mai mult de două produse cu preţuri plafonate.

Măsurile de plafonare a preţurilor alimentelor fac mai mult rău decât bine. În lipsa raţionalizărilor, magazinele ar fi rămas rapid fără alimentele cu preţuri plafonate. În pieţe, însă, plafoanele nu sunt instituite, iar preţurile ar putea creşte extrem de mult odată cu apropierea Crăciunului. Problema este exacerbată de faptul că furnizorii ar putea alege să-şi vândă produsele în pieţe şi nu în magazine, mai scrie ZF.ro.

Conform sursei citate, politicienii din opoziţia ungară spun că guvernul ar trebui să combată creşterea preţurilor alimentelor cu reduceri de TVA, şi nu prin măsuri de limitare a preţurilor de consum. Asta pentru că produsele afectate de plafoane fie dispar, fie companiile majorează preţurile altor tipuri de alimente pentru a-şi acoperi pierderile.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza