Al doilea pariu pe agricultură

Al doilea pariu pe agricultură
Primul trimestru din 2011 aduce semne de relansare a creditării pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Tot mai multe bănci se înghesuie să finanţeze producţia agricolă.

Prima Casă, cea mai tentantă

Creditele acordate prin programul Prima Casă domină politica băncilor de finanţare a persoanelor fizice. În strădania de a cuceri noi clienţi, ofertele devin tot mai tentante. Alpha Bank a anunţat că va răsplăti în luna martie clienţii care solicită un credit pentru acest program guvernamental cu scutirea de la plata costurilor de evaluare a imobilului. Condiţia este însă ca aceştia să mai aducă un client pentru Prima Casă. Alpha Bank s-a angajat să achite serviciul de evaluare în limita a 100 de euro. De asemenea, BCR are acum în unele unităţi chiar program de weekend pentru acordarea de credite Prima Casă, până la epuizarea plafonului disponibil.


Băncile de pe piaţa internă încep să dea drumul creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, cu sprijinul Fondului Naţional de Garantare (FNG) sau al finanţărilor europene. Împrumu-turile pentru agricultură capătă o mai mare greutate în portofoliul băncilor.

Startul la creditele cu condiţii preferenţiale pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) a fost dat de Banca Transilvania (BT) care a lansat un credit fără garanţii materiale. Sumele ce pot fi accesate de societăţi sunt de cel mult 60.000 de lei, pentru o perioadă de maximum cinci ani. Cei care se înscriu pentru o garanţie de la FNG vor putea lua, în schimb, până la 100.000 de lei sau echivalentul în euro şi vor beneficia şi de o dobândă mai mică. Împrumutul lansat de BT vizează cu precădere firmele cu o cifră de afaceri sub patru milioane de lei. Dobânzile pentru creditele în lei sunt de 12%, respectiv de 11% dacă se solicită garanţia FNG. La împrumu-turile în euro rata dobânzii e de 9,5%, respectiv de 8,5%, iar rambursarea anticipată nu este taxată. Creditul are o perioadă de graţie de până la 12 luni.

BCR şi Raiffeisen Bank, care au primit la începutul anului o finanţare de 315 milioane de euro de la Fondul European de Investiţii (FEI), au găsit forţa să vină pe piaţă cu produse adaptate IMM-urilor. Din martie, BCR a lansat un credit special pentru aceste societăţi, inclusiv afaceri noi, pentru care garanţia, de 80% din împrumut, este gratuită, fiind suportată de FEI. Plafonul total de finanţare de care dispune BCR este 212,5 milioane de euro, iar banca va avea la dispoziţie doi ani pentru a distribui aceste împrumuturi. Societăţile interesate trebuie să aibă cel mult 250 de angajaţi, iar cifra de afaceri să fie mai mică de 50 de milioane de euro. Principalele activităţi ce s-ar putea finanţa prin această facilitate sunt cele din industrie, comerţ, construcţii, turism şi servicii. La rândul său, Raiffeisen urmează să prezinte în zilele viitoare soluţiile sale de finanţare pe baza FEI.

Agricultura reprezintă unul dintre sectoarele pentru care băncile au manifestat cel mai mare interes. Primii care au venit pe piaţă cu un produs destinat agricultorilor au fost cei de la ProCredit Bank, care au introdus în februarie două credite pentru agricultori garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), ce acoperă aproape toată gama de necesităţi din agricultură. Ulterior, BT a lansat un credit agricol de cel mult 250.000 de lei, destinat cu precădere înfiinţării de noi culturi. BT s-a folosit de instrumentul oferit de FGCR, astfel încât agricultorii pot obţine imediat şi o garanţie, din partea instituţiei, de 80% din valoarea împrumutului. Perioada maximă de acordare este de 12 luni. "Previziunile noastre se ridică la acordarea a 100 de milioane de lei prin acest credit în 2011", a declarat directorul BT, Robert Rekkers.

Intesa Sanpaolo Bank a lansat o linie de credit agricol de până la 100.000 de lei, cu un comision de acordare de 1.500 de lei. Oferte avantajoase de creditare pentru IMM-uri există şi la bănci precum CEC Bank, Garanti Bank sau Millennium. Dobânzile practicate la împrumuturile acordate IMM-urilor se află în scădere, relevă ultima analiză realizată de Banca Naţională a României. Astfel, dobânda medie la creditele în lei contractate de firmele mici şi mijlocii a scăzut la 9,51% în decembrie 2010 faţă de 15,4% în decembrie 2009. O scădere se poate semnala şi la împrumuturile în euro: 5,06% în decembrie 2010 faţă de 5,92% la finalul lui 2009.

 

 

Comenteaza