Agențiile de turism cer păstrarea sistemului actual pentru voucherele de vacanță. ANAT: Acordarea în bani e o măsură neconstituțională

Agențiile de turism cer păstrarea sistemului actual pentru voucherele de vacanță. ANAT: Acordarea în bani e o măsură neconstituțională
| Foto: gds.ro

Confederaţiile naţionale din industria turismului şi-au manifestat susţinerea pentru menţinerea sistemului actual de acordare a voucherelor de vacanţă, în condiţiile în care există declaraţii contradictorii în rândul autorităţilor cu privire la acest aspect, arată reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

„Aceste declaraţii discordante creează o incertitudine anxioasă pentru industria turismului din România şi ne transformă într-o „minge de ping-pong" pe teren politic şi fiscal. Preşedinţii Coaliţiei de Guvernare, respectiv prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, împreună cu Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României, au declarat că actualul sistem de acordare a voucherelor de vacanţă va rămâne neschimbat. Decizia a fost luată ieri, în cadrul Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, în dialogul cu preşedinţii confederaţiilor reprezentative la nivel naţional, patronale şi sindicale", precizează reprezentanţii ANAT.

În acelaşi timp, Ioan-Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a sugerat că va depinde de latitudinea angajatorului dacă doreşte să acorde bani în loc de vouchere. ANAT consideră că această divergenţă de opinii aruncă o umbră de incertitudine asupra industriei turismului, afectând atât agenţiile de turism, cât şi angajaţii care beneficiază de aceste vouchere.

Totodată, reprezentanţii ANAT îşi exprimă încrederea în ceea ce s-a stabilit şi îndeamnă cu fermitate cei doi lideri de stat să-şi respecte cuvântul dat.

Agenții turism: Vouchere în bani, o măsură neconstituțională

„Acordarea în bani a voucherelor de vacanţă este considerată neconstituţională, aşa cum a fost demonstrat şi în alte ţări europene, precum Belgia. Nu poate fi acceptat ca o parte din salariul angajaţilor să fie supusă unei impozitări diferite de la un salariat la altul, iar această decizie să fie la latitudinea angajatorului. Este discriminatoriu", a afirmat Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT.

Astfel, ANAT face un apel către autorităţile guvernamentale să clarifice rapid şi ferm politicile privind voucherele de vacanţă, astfel încât `industria turismului să poată continua să se dezvolte într-un mediu stabil şi predictibil".

„Incertitudinea fiscală şi politică nu fac decât să submineze eforturile noastre de a promova turismul intern şi de a oferi servicii de calitate călătorilor", se mai precizează în comunicat.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza