Afacerile comerţului auto au crescut cu 7,8% la 7 luni. Cele din serviciile pentru populaţie,cu 5,3%

Afacerile comerţului auto au crescut cu 7,8% la 7 luni. Cele din serviciile pentru populaţie,cu 5,3%
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele şapte luni cu 7,8% ca serie brută şi cu 8,3% ca serie ajustată faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cel al afacerilor pentru serviciile prestate populaţiei s-a apreciat cu 5,3%, respectiv 5,1%.

Astfel, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 7,8%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+16,3%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+10,3%) şi la întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+7%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe de altă parte, s-au înregistrat scăderi de 2,3% la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile au crescut cu 8,3%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o cifră de afaceri cu 5,3% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie brută, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+14,9%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+12,9%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+7,1%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+2,2%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-1,5%). Ca serie ajustată, creşterea afacerilor din servicii prestate populaţiei a fost de 5,1%.

În iulie, volumul afacerilor pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a înregistrat o creştere cu 1,4% faţă de iunie, serie brută, ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,6%), comerţul cu autovehicule (+0,8%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+0,7%).

În schimb, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 9%. În funcţie de seria ajustată, afacerile s-au redus cu 0,2%.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au consemnat un volum al afacerilor mai mare cu 10,3%, serie brută (+5% ca serie ajustată), susţinut de activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+17%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+9,7%), activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+9,6%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+2,9%). Scăderi au înregistrat activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-2,1%).

Comparativ cu iulie anul trecut, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au avut un avans de 7,6%, serie brută (+7,7% serie ajustată), după ce comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a avut o creştere cu 23,5%, comerţul cu autovehicule cu 13,8%, activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor cu 2,3%, iar comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule cu 0,9%.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avut afaceri cu 10,6% mai mari faţă de iulie 2014, serie brută (11,3% serie ajustată), provenită în principal de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+18,4%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+15,5%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+13,6%), hoteluri şi restaurante (+7,3%) şi activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+3,6%).

 

Comenteaza