Adrian Oros vrea biotehnologia și agricultura biologică din Belgia aplicate în România

Adrian Oros vrea biotehnologia și agricultura biologică din Belgia aplicate în România

Ministrul clujean al agriculturii a abordat cu omologul său belgian teme "arzătoare" ale domeniului precum organismele modificate genetic (OMG), legumele produse în vată minerală sau substanțele chimice care decimează albinele.

La  Consiliul AgriFish, ministrul român al agriculturii, Adrian Oros, și David Clarinval, ministrul federal belgian al claselor mijlocii, independenților, IMM-urilor și agriculturii, reformelor instituționale și reînnoirii democratice, au discutat despre proiecte și tematici în vederea semnării unui document bilateral în domeniul agriculturii. 

Inițierea unor parteneriate științifice la nivel universitar, mai ales în domenii precum biotehnologie și agricultura biologică, s-a aflat pe agenda de discuții, în context fiind stabilite puncte de contact și intensificarea dialogului între grupuri de experți.

Relansarea programelor de susținere a micilor ferme și a rețelei socio-profesionale rurale, colaborarea dintre femeile-fermier au fost abordate, astfel de programe reprezentând o prioritate în cooperarea româno-belgiană. În privința culturii cartofului, ei au convenit dezvoltarea de activități comune de cercetare și inovare, prin implicarea institutelor, universităților și laboratoarelor tehnologice, fiind stabilite grupuri de lucru. 

Cei doi miniștri au mai discutat despre continuarea dialogului în domeniul culturilor și produselor modificate genetic și a utilizării neonicotinoidelor, cooperarea în domeniile producției viticole, culturilor hidroponice, pomiculturii, dar și realizarea unor evenimente de promovare a produselor agricole din cele două țări.

Comenteaza