Administratorul judiciar al Hidroelectrica stabileşte azi cum va fi finanţată hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti

Administratorul judiciar al Hidroelectrica stabileşte azi cum va fi finanţată hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti
Reprezentanţii Euro Insol şi conducerea Hidroelectrica analizează astăzi modalităţile de finanţare pentru relansarea proiectului hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti şi de selecţie a investitorilor.

Investiţia estimată pentru proiect se ridică la două miliarde euro, potrivit unui comunicat transmis de companie.

"Proiectul de realizare a Hidrocentralei de Acumulare prin Pompaj Tarniţa - Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, care presupune o investiţie estimată la 2 miliarde de euro, trebuie să continue. Vom încerca să identificăm sursele şi modalităţile de finanţare a acestui proiect vital pentru sistemul energetic românesc, în condiţiile deschiderii procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica şi a diminuării fondurilor pentru investiţii din cauza secetei prelungite", a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorului judiciar al Hidroelectrica, conform capital.ro.


Reprezentantul Euro Insol participă astăzi la întâlniri cu executivul SH Cluj şi cu responsabilii de proiect. CHEAP Tarniţa-Lăpusteşti, cu o putere instalată de 1.000 MW, reprezintă cea de-a doua mare investiţie aflată în curs de dezvoltare în domeniul energetic, după reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Pe parcursul întâlnirilor programate în cadrul vizitei la Sucursala Cluj, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol, directorul general al Hidroelectrica, Ştefan Gheorghe, precum şi directorii principalelor direcţii ale societăţii aflate în insolvenţă vor analiza aspecte referitoare la legislaţia aplicabilă, asigurarea terenurilor necesare realizării investiţiei, racordarea la sistemul energetic naţional sau elemente privind selecţia investitorilor, astfel încât să fie identificate punctele critice în derularea proiectului.

Programul vizitei din perioada 12 - 13 octombrie la sucursalele Hidroelectrica Cluj şi Bihor include, de asemenea, centrala Hidroelectrică de la Rastoliţa (35 MW putere instalată) care are termen de finalizare 2013 şi cele două amenajări hidroelectrice de la Firiza, cu puteri instalate sub 10 MW, finalizarea lor fiind prevăzută pentru 2014. Cele două amenajări vor aduce societăţii venituri suplimentare prin schema de sprijin cu 3 certificate verzi pentru fiecare MWh energie regenerabilă realizat în capacităţi noi de producţie.

Vezi detalii despre investiţia în hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti

Comenteaza