“Acum toți iubesc fabricile de medicamente, peste un an ne întoarcem la consumul din import”

“Acum toți iubesc fabricile de medicamente, peste un an ne întoarcem la consumul din import”

Toată lumea iubește fabricile de medicamente din România, însă peste un an acestora iar li se va întoarce iar spatele și toți ne vom bucura că avem automotive, IT, imobiliare, și vârf de lance, consum din import, avertizează directorul producătorului Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Oficialul Terapia critică poziția autorităților față de industria autohtonă de producție a medicamentelor, conform ZF. “În iunie 2019 scriam opinia de mai jos, exasperat de faptul că autoritățile de resort discutau doar cu importatorii, nu se sinchiseau de fabricile de medicamente din țara. Eram și încă suntem pentru guvernanți vacă de muls pentru taxa clawback, nimic mai mult. Iar despre autoritățile locale, nici gând să vină vreodată în vizită în fabrici să ne întrebe de sănătate.

Iată că, așa cum se spune, norocul s-a întors, chiar dacă în context expresia este total nepotrivită. Suntem contactați de autorități, despre ce putem produce, cât de mult, cu ce ne pot ajută, am fost recent chiar invitați la o teleconferință cu guvernul, fapt nemaiîntâlnit, în același timp cu importatorii.

Și surpriză, iată ce frumos ne vorbește dl consilier Cosmin Marinescu, într-o analiză recentă: “România are uriașe oportunități de reașezare strategică pe hartă regională a lanțurilor valorice din agricultura și industrie alimentară, din energie și din sfera resurselor, din industria dispozitivelor medicale și cea farmaceutică”.

Așa este, asta spun și eu de cinci ani, nu numai de două luni de când suntem în forță majoră. Cei 5.000 de angajați din fabricile de medicamente nu se văicăresc, nu stau cu mână întinsă la stat, nu au oprit nici măcar o zi producția.

Dar dacă domnul consilier chiar a observat oportunitatea dată de industria farmaceutică, îl rog frumos să îi tragă de mânecă pe președintele Iohannis și premierul Orban că să o declare domeniu strategic de interes național (alt lucru pe care îl cer de ani de zile). De acolo înainte știm ce să facem ca să ne tehnologizam, calificăm resursa umană și tură motoarele pentru exporturi.

Ceva îmi spune totuși că peste un an, când vom fi uitat de criză din 2020, iar li se va întoarce spatele fabricilor de medicamente din țara și cu toții ne vom bucură că avem automotive, IT, BPO, imobiliare, și vârf de lance, consum din import”.

Comenteaza