A inventat o piaţă de şapte miliarde de dolari
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:04
- Economie
- Ascultă știrea

Şeful companiei Evalueserve, Marc Vollenweider, a inventat în anul 2000 piaţa de servicii Knowledge Process Outsourcing (KPO), evaluată acum la 7 miliarde de dolari, cu 160.000 de salariaţi. Evalueserve are 2.100 de angajaţi şi a inaugurat la Cluj un centru operaţional în 2008. Prezent la Cluj-Napoca, Vollenweider a acordat un interviu pentru ZIUA de CLUJ.
Cu ce se ocupă o companie de KPO?
Cu cercetarea şi analiza pentru companii, în general cele foarte mari, care sunt în mod obişnuit globale. Acestea vor să vadă ce fac anumite pieţe, ce vor clienţii, să studieze aspectele financiare. Noi îi ajutăm şi să efectueze un management intern al cunoştinţelor. Pe partea analitică, ai de-a face cu un gen de informaţie analitică, matematică, atunci când vine vorba de investiţii bancare, de informaţii financiare. După aceea construieşti modele de evaluare a unei companii sau alte modele statistice prin intermediul cărora să înţelegi segmentarea de la nivelul clienţilor. Există mai multe profiluri pentru cercetarea KPO: economic, financiar, tehnologic, ştiinţific.
Cum aţi pus în practică acest concept?
în 2000 nu era nimic. Am fost nevoiţi să inventăm numele ăsta, împreună cu şeful de la operaţiuni globale. Toţi jucătorii de BPO ne urăsc că ne-am separat de ei, spun că nu trebuiau separate, dar noi am zis că trebuie.
De ce aţi ales Clujul?
Sunt foarte importante abilităţile specialiştilor de aici de a vorbi şi alte limbi străine decât engleza, cum ar fi franceza, germana, limbile slave, italiana, maghiara. Nu poţi avea asta în India. România este în Uniunea Europeană, am ales-o pentru că aici se vorbeşte o limbă latină. în Polonia, care era a doua variantă, ai germană, dar nu ai limbile latine.
A contat infrastructura?
Nu contează dacă străzile sunt puţin mai drăguţe. în schimb, este foarte greu să obţinem permise de lucru pentru oamenii noştri foarte calificaţi din India. Pentru fiecare lider pe care îl aducem să pregătească oameni aici, putem angaja alţi patru de pe plan local, guvernul trebuie să înţeleagă aceasta. Dacă nu pot aduce leadership-ul, nu este creştere sau e mai mică.
Când veţi avea aici traineri specializaţi?
Vrem să avem 200 de angajaţi în doi ani la Cluj, de la 46 în prezent, şi vom avea nevoie de 40 de lideri. îi ia doi-trei ani cuiva să devină manager de proiect.
Există concurenţă pe piaţa muncii la Cluj, a venit şi Genpact.
Noi suntem KPO, ei sunt Business Process Outsourcing (BPO). E o muncă diferită. în cazul nostru nu este repetitivă, în timp ce BPO ţine mult de contabilitate: faci acelaşi lucru de mai multe ori. La KPO, dacă e nevoie să analizezi piaţa pentru echipament forestier, înveţi care sunt jucătorii, iar data viitoare s-ar putea să lucrezi în cercetarea potenţialului de piaţă al unui produs de înaltă tehnologie dezvoltat în Rusia.
Aveţi concurenţi direcţi aici?
Poate companiile de consultanţă. Un jucător local va ajuta poate companiile să facă muncă locală. Noi nu lucrăm aşa. E foarte dificil să faci ce facem noi. Nici chiar marile companii de software din India nu au reuşit. Pentru că e atât de dificil, trebuie să ai acoperire globală din prima zi.
Cum faceţi faţă crizei locale?
Important este ceea ce fac clienţii noştri. Ei trebuie să aibă bani să ne plătească. Vedem anumite întăriri în economiea globală, dar suntem atenţi, încă nu avem încredere.
Ce planuri de extindere aveţi pentru România?
în afară de cel de angajări, să dezvoltăm gama de servicii pentru încă trei domenii: îngrijirea sănătăţii, proprietate intelectuală, analize de date, să construim un model prin care angajaţi cei mai buni pot fi transferaţi la Londra sau în Chile. Vrem să dezvoltăm o mică echipă care să încerce să se dezvolte pe piaţa rusească şi pe cea din estul Europei. Avem deja clienţi din Rusia şi, în timp, vor fi şi români, cehi. 7
1.000 de angajări în centrele de servicii
Două mari companii de BPO, Sykes şi Genpact, urmează să ajungă până la sfârşitul anului la 100, respectiv 500 de angajaţi, în centrele deschise la Cluj. Office Depot angajează în 2010 circa 130 de persoane, pentru a ajunge în acest an la 450 de salariaţi. Biroul de servicii de back office al ING, care deserveşte de la Cluj unităţile de afaceri ale companiei din Europa Centrală şi de Est, va ajunge la 300 de angajaţi în 2010.