A doua vacanţă pentru clujeni: la schi în Austria

A doua vacanţă pentru clujeni: la schi în Austria
Ofertele turistice tentante de după Revelion, mai ieftine cu 30%, atrag în această ţară numeroşi amatori ai sporturilor de iarnă care provin din zona Transilvaniei.
Şapte zile de schi în staţiunile austriece costă în această perioadă în jur de 500 de euro la un hotel de 3*. Cele mai ieftine oferte sunt în Bulgaria şi Slovacia, însă destinaţia cea mai la îndemână a clujenilor este Austria, ţară care a urcat pe primul loc şi în topul românesc.

Pe portalul Skipass.ro există oferte integrate în mai multe părţi ale Europei. Şapte nopţi în staţiunea franceză Bois Mean, Les Orres, în perioada 15-22 ianuarie costă 250 de euro. Pachetul include cazare într-un apartament de 3* (120 de euro), skipass pe şase zile (80 de euro) şi transfer de la aeroportul din Torino-Cuneo şi retur (50 de euro). Se adaugă taxa de staţiune de 7 euro pe săptămână şi garanţiile de 250 de euro pentru apartament şi de 55 de euro pentru curăţenie, care se returnează dacă apartamentul se predă în bună stare. Tariful nu include biletele de avion, taxa de bagaj şi masa. O călătorie dus-întors cu avionul Cluj-Cuneo pentru 15/22 februarie costa ieri 67 de euro.

O vacanţă similară la Bodensee – Vorarlberg (Austria) are preţul de 549 de euro la hotel de 3*, respectiv 573 de euro la 4*. Pachetul include cazare cu demipensiune pentru şapte nopţi, skipass şi o mapă informativă cu “ponturi de shopping”. La Zell am See - Kaprun, sejurul de schi are un tarif între 490 şi 1.130 de euro, la hoteluri de 3-5* şi include demipensiune, skipass pentru 53 de instalaţii de cablu, reducere de 10% la închirierea schiurilor şi de 10 euro la cursurile de schi. O variantă mai ieftină este de 360 euro/săptămână la pensiune sau de 355 de euro la privaţi, cu mic dejun. Benzina necesară unui drum tur-retur în Austria costă 150-200 euro, adică 40-50 euro de persoană, la patru ocupanţi.

La Eximtur, un sejur de şapte nopţi cu sporturi de iarnă în Slovacia în perioada ianuarie - februarie costă 245 de euro la Demankovska Dolina (hotel de 3*, cu demipensiune), în Italia - Madonna di Campiglio, 483 de euro (hotel de 3*, cu mic dejun) sau 742 de euro (hotel de 4*, cu demipensiune), în Elveţia - Crans Montana, 616 euro (3*, cu demipensiune), iar în Bulgaria, 238-476 de euro (3*, cu demipensiune). Chirii în apartamente mai ieftine din Austria au Corporate Voyage (52-107 euro pe săptămână) sau Book & Travel (217-399 euro), fără skipass. Ultima are şi oferte interne la vila Cota 1.200 din Predeal (3*), la 102 euro/persoană, sau la Casa Teo din Sinaia, la 278 de euro, doar cu cazare. Oferte de schi există şi la 60 km de Cluj-Napoca, unde o săptămână la hotelul Alpin (3*), fără masă inclusă, costă 104 euro de persoană. “Ofertele de schi sunt puţine; rezervările s-au cam făcut de anul trecut. Cerere ar exista, însă oferta s-a redus între timp. Pachetele din această perioadă au preţuri mai reduse decât cele de la Revelion”, explică Radu Hriniuc, director de vânzări ale agenţiei Eximtur.

“Austria, preferat de clujeni, s-a vândut binişor, dar mai prost decât anul trecut. Din păcate, în perioada Crăciunului şi a Revelionului am avut o problemă, pentru că ambele au «căzut» în weekend, clujenii nu au putut să le lege pentru o vacanţă mai lungă, iar vremea nu ne-a ajutat nici ea. Cele mai multe solicitări pentru staţiunile austriece sunt pentru perioada februarie-martie, când se poate schia foarte bine acolo, iar reducerile faţă de ianuarie ajung la 30%. Am avut cereri interne pentru Valea Prahovei, Arieşeni şi Borsec, unde se zvonea că s-a dat drumul la o pârtie nouă, dar s-a putut schia abia din 2-3 ianuarie, deoarece nu au dat drumul la tunurile de zăpadă”, ne-a relatat Martin Bikfalvi, director al agenţiei Calibra. Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) anunţat ieri că românii au dat anul acesta 4,2 milioane de euro pentru a face Revelionul în străinătate, faţă de 9,3 milioane în sezonul 2007/2008, respectiv 17,4 milioane de euro pentru a petrece Anul Nou în ţară, în comparaţie cu 35,6 milioane acum patru ani.

Iubitorii sporturilor de iarnă consideră că România este încă departe de ţările dezvoltate în privinţa staţiunilor de schi. “Băişoara este un loc superb, cu peisaje unice, dar mai este mult până când îşi va merita titlul de staţiune turistică. Problema cea mai gravă este starea jalnică a drumului de la Turda”, remarcă Maria. “Am mers a treia oară la Zillertal, în Austria, anul ăsta. Este superb, în zona unde am stat noi sunt 225 km de pârtii cu zăpadă. Cazarea a costat 31 euro/noapte, demipensiune, mâncare gătită, specifică zonei. Pass-ul de schi a costat 164 de euro pentru cinci zile”, mărturiseşte Vlad, un pasionat de schi. “Eu am fost anul trecut în Zell am See. Nu se compară România cu ceea ce e în Austria. La 2.500 m vedeai mulţimea de ratracuri parcate, iar în România abia găseşti câteva într-o staţiune. Pe muntele unde se schiază erau două lacuri de acumulare şi toate pârtiile aveau tunuri de zăpadă artificială”, susţine Cristian. “Lângă fiecare staţiune mai mare din Austria sunt sătucuri mai ieftine. În Zell am Zillertal poţi găsi cazare decentă (camere de două persoane în vile) la 400 de euro/ cameră, două persoane pe săptămână, cu micul dejun”, remarcă alt schior.

Turismul extern de Revelion

(locuri contractate/ tarif mediu pachet)

1. Austria 2.000 turişti 400 euro
2. Egipt 1.000 turişti 650 euro
3. Bulgaria 1.000 turişti 300 euro
4. Grecia 600 turişti 200 euro
5. Ungaria 500 turişti 250 euro

Sursa: FPTR


Comenteaza