146 de producători ecologici la Cluj în 2011; numărul a crescut de trei ori într-un an

146 de producători ecologici la Cluj în 2011; numărul a crescut de trei ori într-un an
Un număr de 142 de producători agricoli au fost autorizaţi în acest an de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) pentru agricultură ecologică. La aceştia se adaugă şi doi procesatori şi doi comercianţi de produse ecologice, conform unui raport al instituţiei.

Numărul este de aproape trei ori mai mare decât cel de anul trecut, când erau înregistraţi 54 de producători agricoli certificaţi ecologic. "Apariţia subvenţiei, de anul trecut, i-a stimulat", arată şeful DADR Cluj Grigore Onaciu. Toţi producătorii care vor să fie certificaţi ecologic trebuie să fie evaluaţi de organismele de inspecţie şi control din judeţ.

"Majoritatea agricultorilor, care cultivă suprafeţe mici de 3-5 hectare, nu prea au bani să-şi cumpere ierbicide. Ei oricum fac un fel de agricultură eco-bio şi le e mai uşor să convertească agricultura", mai spune Onaciu. El adaugă că mai este loc pentru cultivarea produselor certificate ecologic, "deşi dacă ne-aducem aminte la momentul negocierii în 2004 agricultura ecologică a lipsit ca element de negociere cu Uniunea Europeană".

Exploataţiile mici din România,m unde media este de 3,57 hectare, sunt  cele mai mici din Europa, ceea ce face ca agricultura ecologică să-şi facă loc. După aceea produsul "bio" din Cluj poate fi vândut în Europa. "Desfacere există, nu e supraproducţie în niciun caz", spune el.

De menţionat, şi suprafeţele de teren certificate ecologic, sau în curs de certificare, au crescut substanţial în ultimii ani: suprafaţa totală certificată ecologic în 2008 era de 327 de hectare, în Cluj, în vreme ce în acest an suprafaţa certificată sau în curs de certificare depăşeşte 1.574 hectare de teren. Nu doar terenurile arabile şi cele cu pomi şi arbuşti fructiferi sunt certificate ecologic de către proprietari, ci şi păşunile şi fâneţele sau pajiştile temporare. "Au şansa ca fânul să-l vândă în terţe ţări ale Uniunii Europene, de exemplu la crescătorii de cai sau alte animale", explică Onaciu. Aproape 1.000 de hectare de păşuni sunt certificate ecologic sau în curs de certificare, în vreme ce fâneţele certificate sau în curs de certificare ajung în total la 277 de hectare. "Acum câţiva ani am vrut să ajutăm un fermier din Cluj cu fân dintr-o parohie din Alba şi când le-am cerut ajutorul ne-au spus că nu pot să ni-l dea pentru că-l vând pe tot la o crescătorie de cai din Germania", a exemplificat Onaciu.

Toţi cei 146 de operatori autorizaţi vor fi verificaţi începând de luna viitoare după eliberarea eşantionului de control emis de autoritatea competentă, care este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), arată şeful DADR Cluj, Grigore Onaciu.

Vezi aici experienţa unor cultivatori certificaţi ecologic din Cluj

Vezi aici cum pariază un tânăr clujean pe agricultura ecologică

Numărul agricultorilor certificaţi ecologic în Cluj:

20 în 2008

39 în 2009

54 în 2010

146 în 2011

Comenteaza