100.000 de oameni s-au oferit ca voluntari împotriva coronavirusului

100.000 de oameni s-au oferit ca voluntari împotriva coronavirusului

Peste 100.000 de voluntari sănătoși și pacienți sunt înrolați în 250 de studii clinice la nivel global pentru găsirea unei soluții farmaceutice împotriva coronavirusului, a anunțat directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian.

“Organizația Mondială a Sănătății, guvernele, oamenii de știință, comunitatea medicală și industria farmaceutică s-au aliniat în ultimele două luni într-o cursă nemaivăzută pentru a pune capăt pandemiei. La acest efort contribuie mai mult de 100.000 de voluntari sănătoși și pacienți înrolați în peste 250 de studii clinice care se desfășoară în 100 de țări”, a precizat Dragoș Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor de Medicamente din România (PRIMER). 

“Curajul și altruismul voluntarilor sănătoși și al pacienților care participă la studiile clinice pentru descoperirea unui tratament sau vaccin împotriva coronavirusului sunt remarcabile pentru că riscurile pe care și le asumă sunt foarte mari, așa cum sunt și așteptările populației de a găsi o formulă de tratament în cel mai scurt timp.

Mai presus de orice recompensă materială cei peste 100.000 de voluntari sănătoși și pacienți aflați în studii clinice merită să fie aminitiți și recunoștința noastră pentru că și datorită lor un medicament sau un vaccin vor deveni încă de anul acesta o realitate salvatoare de vieți” a spus Damian.

Conform reglementărilor în vigoare, trialurile clinice se desfășoară în patru etape, cea mai importantă fiind faza III, în care medicamentul nou este administrat unor grupuri mai mari de voluntari sau pacienți. În această fază, investigatorii verifică eficiența și siguranța medicamentului sau a vaccinului prin comparație cu placebo sau cu alte terapii deja în uz.

Durata studiilor clinice poate varia de la câteva luni la câțiva ani, iar parcurgerea tuturor fazelor este necesară și obligatorie tocmai pentru ca medicamentul sau vaccinul care va ajunge să vindece zeci de mii de pacienți să fie sigur și eficient.

Voluntarii înrolați în studiile clinice au stat alături de oamenii de știință, făcând posibile descoperiri și progrese în tratamentul unor boli grave cum sunt cancerul, diabetul, afecțiunile autoimune, neurodegenerative, genetice și cele cauzate de virusuri, cum este și Covid-19.

Comenteaza