Banca Mondială, despre evoluţia economică a României în următorii ani

Banca Mondială, despre evoluţia economică a României în următorii ani
Potrivit raportului "Global Economic Prospects", publicat, marţi, de Banca Mondială, estimările privind evoluţia economică a României pentru 2018 şi 2019 vor înregistra unele modificări faţă de cele previzionate în iunie.

Economia României va înregistra un avans de 4,5% în 2018 şi de 4,1% în 2019, faţă de o expansiune de 3,7% şi, respectiv, 3,5%, previzionată în iunie, se arată în raportul "Global Economic Prospects", publicat, marţi, de Banca Mondială.

De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creştere a PIB-ului de 6,4%, faţă de 4,4%, previzionată în iunie.

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2020, când economia României va înregistra un avans de 3,5%, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.

Instituţia financiară internaţională consideră că noi privatizări în Europa Centrală (unde sunt incluse România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria) reprezintă o oportunitate pentru sporirea productivităţii, în special dacă acestea sunt însoţite de îmbunătăţirea managementului şi a guvernanţei corporatiste, de extinderea accesului la pieţele internaţionale şi de buna funcţionare a cadrului legal şi instituţional. Pe lângă privatizări, există oportunităţi importante pentru întărirea guvernanţei şi, prin urmare, a productivităţii întreprinderilor de stat, ilustrate de eforturile făcute de România şi Macedonia, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.

În România, mai multe întreprinderi de stat au fost depolitizate, iar Consiliile lor de Administraţie au fost profesionalizate, în perioada 2013 - 2016. De asemenea, România a adoptat în 2016 Legea guvernanţei întreprinderilor de stat, care îmbunătăţeşte criteriile pentru selectarea şi evaluarea şefilor întreprinderilor de stat şi introduce monitorizarea performanţei pentru alţi directori.

Totuşi, implementarea legii este rămasă în urmă şi rezistenţa la schimbări este semnificativă, avertizează Banca Mondială.

Încetinirea graduală a expansiunii economiei UE va afecta avansul exporturilor în regiune, în special în Europa Centrală, unde PIB-ul ar urma să încetinească, de la 4,7%, previzionat pentru 2017, la 3,2% în 2020, pe fondul atenuării creşterii în Ungaria, Polonia şi România.

 

Comenteaza