Interes pentru afacerile clujene din IT. Trei noi investitori la Blugento

Interes pentru afacerile clujene din IT. Trei noi investitori la Blugento
Blugento, companie clujeană specializată în furnizarea de soluţii de comerţ electronic bazate pe platforma Magento, a atras o investiţie strategică de 120.000 de euro din partea a trei antreprenori români.

Aceasta are loc în contextul unei pieţe locale de comerţ electronic în dezvoltare, cu o rată de creştere anuală de 25-30%, estimată să depăşească anul acesta 2 miliarde de euro. Investiţia a presupus vânzarea unui pachet minoritar de părţi sociale şi vizează extinderea către două noi pieţe europene.

Automatizarea completă a soluţiei va permite reducerea timpului de implementare a magazinelor online și creşterea numărului de proiecte livrate. Totodată, infuzia de capital reprezintă o primă rundă de investiţii, următoarea fiind programată pentru anul viitor.
 
Blugento este o soluţie de e-commerce construită pe cea mai populară platformă de comerţ electronic din lume şi oferită în format Software as a Service. Aceasta este integrată cu peste 100 de soluții de plată, curierat, marketing și servicii.

Piaţa de comerţ electronic în România: 2 miliarde de euro

„Investiția confirmă potențialul pieței de e-commerce din România, care este încă mult mai puțin dezvoltată decât în alte țări, precum Ungaria sau Slovacia și de două ori sub media europeană. Investiția ne va permite o dezvoltare accelerată și abordarea altor două piețe din Europa”, spune Sandu Băbăşan, director general al Blugento.
 
Până la finalul anului, Blugento își va dubla echipa, ajungând la 30 de angajați, ţintind ca, în 12 luni, să devină lider pe piața soluțiilor de e-commerce din România, cu un venit anual de peste 1 milion de euro.

„Am ales să investesc în Blugento datorită echipei din spatele acestui proiect, dar și a numărului mare de magazine online pe care le-au livrat în câteva luni din momentul lansării. Faptul că echipa managerială a mai făcut un exit recent dintr-un alt start-up software îmi dă încredere în perspectivele Blugento, fiind convins, de asemenea, de creșterea pieței de ecommmerce din România", a declarat Florin Pop, fondator al Primainvest Capital Management, investitor în Blugento.
 
Investiţia s-a derulat prin programul SprintPoint, în urma primei runde de evenimente „Investors Dinner”, organizată în Cluj și în Bucureşti, și s-a finalizat în opt săptămâni de negocieri. Tranzacţia a fost asistată pentru Blugento de Casa de avocatură Laurenţiu, Laurenţiu & Associates.

Blugento a beneficiat de consultanţă de specialitate în direcţia dezvoltării de business din partea programului internaţional de accelerare SprintPoint şi din partea programului The Romanian Innovation Commercialization Assistance care ajută antreprenorii români din domeniul tehnologiei să îşi extindă afacerile pe pieţe internaţionale.

Magazine online construite într-o zi

Implementarea platformei permite construirea unui magazin online de la zero, într-o singură zi, clienţii având acces la toate funcţionalităţile oferite de platforma Magento, adaptate la piaţa din România din punct de vedere fiscal şi legislativ. Blugento are 100 de clienţi în România şi Germania şi oferă servicii de ecommerce, necesare succesului unui magazin online: infrastructură tehnică, hosting, update-uri de securitate, integrare cu servicii de marketing, SEO.
 
SprintPoint este un accelerator dedicat companiilor din domeniul tehnologic, care își propune să contribuie la crearea unor produse inovative, la extinderea lor pe piețele internaționale și care facilitează accesul la investiții. Acest program de accelerare este realizat în parteneriat cu 300 de mentori și consultanți internaționali și se desfăşoară pe parcursul a 12 săptămâni.

Sectorul industriei informatice grupează la Cluj peste 15.000 de angajați, existând la nivel local trei asocieri IT (clustere). Printre companiile cu cele mai mari cifre de afaceri din IT se mai numără NTT Data România, Endava, Iquest, Betfair, Brinel, SoftVision sau AROBS.

Un proiect eşuat la nivel naţional

Fondatorul Blugento făcea parte din programul vechiului guvern tehnocrat de a aduce laolaltă antreprenorii care voiau să contribuie la digitalizarea serviciilor publice, pentru eficientizarea relației cetățenilor cu instituțiile statului. „În programul GovITHub au fost oameni care şi-au lăsat deoparte proiectele din mediul privat pentru a lucra în folosul ţării, dar care acum vor să se întoarcă la ele pentru că au pierdut bani între timp”, susţinea Băbăşan.

În urma anunțului fiscului de achiziție a unui magazin online, Blugento a înaintat o propunere oficială prin care se oferea să îl realizeze gratuit, la cele mai înalte standarde. Ulterior, GovITHub a încetat să colaboreze cu noul guvern după adoptarea ordonanţei de urgenţă prin care erau modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Comenteaza