Terapia a ajuns în al cincilea grup farmaceutic mondial

Terapia a ajuns în al cincilea grup farmaceutic mondial
Producătorul clujean de medicamente va aduce de la noul acţionar atât produse, cât şi materie primă, iar planurile de investiţii se vor derula conform programului, afirmă directorul general Dragoş Damian, pentru ZIUA de CLUJ.

„Apartenenţa la Sun Pharmaceutical Industries (SPI) ne va ajuta pentru că vorbim despre cel de-al cincilea producător mondial de medicamente. Vom vedea ce putem aduce din portofoliul lor, produse, materie primă. Ei se axează pe pieţele indiană şi americană, nu au nimic în Europa. Proiectele Terapia vor fi duse mai departe, nu se schimbă nimic în aceste planuri de investiţie”, precizează Damian.

În schimb, avertizează că relaţia dintre producătorii de medicamente şi autorităţi se află într-un stadiu „catastrofal”. „Aceştia încep să câştige în instanţă procesele cu statul prin care cer rambursarea acestei taxe nedrepte clawback, impuse la preţul de raft, nu de producţie. Vorbim despre 1 miliard de lei pe an, sumă ce va trebui suportată de români. Astfel pierd populaţia, spitalele, producătorii, farmaciile, singurii câştigători fiind intermediarii care se opun soluţionării problemei: consultanţi, avocaţi şi alţi sfătuitori de bine”, susţine oficialul Terapia Ranbaxy. 
 
Compania a lansat în ultima perioadă mai multe produse noi din gama Faringo şi vrea să le distribuie în Europa şi în ţările ex-sovietice. Noul centru de cercetare de pe str. Fabricii va cuprinde laboratoare de produse generice noi, de optimizare a proceselor de fabricaţie şi de dezvoltare analitică, o investiţie de 29,2 milioane de lei. Terapia s-a înfiinţat în 1920, a devenit societate pe acțiuni în 1991 și firmă privată în 1996, prin privatizarea în masă. Fondul Proprietății de Stat a încheiat un contract de vânzare cu Romferchim București, care a cumpărat 396.208 acțiuni.

După trei valuri de concedieri, numărul de angajaţi s-a redus de la 1.500 la 500, iar din cele 35 de medicamente produse înainte de privatizare în 2004 se mai fabrica doar Faringosept. Fondul de investiții Advent International a achiziționat 95% din Terapia cu 324 de milioane de dolari, cea mai mare tranzacție din industria farmaceutică din România. În iunie 2006, Advent vinde 96,7% din Terapia către Ranbaxy Laboratories (India). Ulterior, Daiichi Sankyo, al treilea producător japonez de medicamente, a preluat Ranbaxy. 
 
SPI va prelua Ranbaxy, printr-un schimb de acţiuni de 3,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Investitorii Ranbaxy vor primi câte opt acţiuni SPI pentru 10 titluri deţinute. "Achiziţia este benefică pe termen lung pentru SPI, întrucât îi aduce fabrici pe pieţele emergente", a declarat Prakash Agarwal, analist la CIMB Securities India. Incluzând asumarea datoriilor, tranzacţia este evaluată la 4 miliarde de dolari.

SPI se aşteaptă la un impact pozitiv de 250 de milioane de dolari din reduceri de costuri şi creşteri de venituri, până în al treilea an de la finalizarea preluării. Ranbaxy are 14.600 de angajaţi şi 21 de fabrici. Fondată de miliardarul Dilip Shanghvi, SPI obţine 79% din vânzări în India şi Statele Unite. Terapia Cluj a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 500 de milioane de lei şi un profit net de 109 milioane şi avea 801 angajaţi. 

Comenteaza