De ce NU se recomandă DOZA A TREIA DE VACCIN persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală

De ce NU se recomandă DOZA A TREIA DE VACCIN persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală
| Foto: GettyImages

România intră în linie dreaptă pentru vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID. Autoritățile așteaptă acum undă verde din partea Agenției Europeane a Medicamentului.

Primele care vor face doza a treia sunt personale din categoriile vulnerabile, cu probleme de imunitate. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat la Digi24 cine mai este eligibil pentru doza a treia de vaccin și ce condiții trebuie să îndeplinească.

Valeriu Gheorghiță a precizat că vor fi două condiții pentru a face doza a treia de vaccin: să ai cel puțin șase luni de la cea de-a doua doză din cadrul primei scheme de vaccinare și să nu fi trecut prin boală.

Pe de.o parte, este vorba despre o doză suplimentară care se administrează persoanelor imunodeprimate - aici intrând persoanele cu transplant, pacienții oncologici în tratament activ, alte imunodeficiențe, pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA, imunosenescență - adică vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani - , pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun -corticoizii în doză mare și cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.

Pe de altă parte doza a treia poate fi ca un rapel, care se administrează la un interval de cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare și care va avea rolul de a crește răspunsul imun, tocmai pentru a asigura menținerea lui pentru o perioadă mai mare de timp. În acest caz, doza se administrează, practic, tuturor categoriilor populaționale, nu doar celor imunodeprimați.

„O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Doza a treia nu va fi condiționată de eventuale analize pentru anticorpi, a dat asigurări Valeriu Gheorghiță, arătând că în nicio țară nu s-a luat această decizie, de a se face anterior o testare a anticorpilor.

Comenteaza