De ce se scumpesc toate? Banca Transilvania: au crescut prețurile la energie și combustibili

De ce se scumpesc toate? Banca Transilvania: au crescut prețurile la energie și combustibili

Inflația a accelerat în ianuarie ca urmare a liberalizării energiei pentru consumatorii casnici, conform unui raport al Băncii Transilvania (BT) Cluj.   

Institutul Național de Statistică a publicat datele cu privire la evoluția prețurilor de consum în prima lună din 2021. Statisticile indică accelerarea inflației la începutul anului curent, evoluție determinată, în principal, de liberalizarea pieței energiei pentru consumatorii casnici. Prețurile de consum s-au majorat cu un ritm lunar de 1,3% în ianuarie.

Se evidențiază creșterea prețurilor la produse nealimentare (48% din coșul de consum) cu 2,2% lună/lună, determinată îndeosebi de majorarea prețurilor la energie electrică (cu un ritm lunar de 18,3%) după liberalizarea pieței de energie pentru consumatorii casnici. Prețurile la combustibili au crescut cu 1,9% lună/lună în ianuarie, ca urmare a majorării cotațiilor internaționale la țiței.

"Prețurile la bunuri alimentare (30% din coșul de consum) au urcat cu 0,63% lună/lună în ianuarie, pe fondul creșterii prețurilor la fructe și conserve din fructe și la legume și conserve din legume, cu dinamici lunare de 0,94%, respectiv 2,23%. Tarifele la servicii (20,52% din coș) au consemnat un avans lunar de 0,25% în ianuarie.

În dinamică an/an prețurile de consum au accelerat de la 2,06% în decembrie la 2,99% în ianuarie (cel mai ridicat nivel din martie 2020). Evoluția a fost determinată de accelerarea ritmului anual pentru prețurile la bunuri nealimentare de la 1.01% în decembrie la 3,25% în ianuarie (maximul din decembrie 2019).

Pe de altă parte, dinamica anuală a prețurilor la produse alimentare s-a temperat de la 3,24% în decembrie la 2,88% în ianuarie. Ritmul anual al tarifelor la servicii a decelerat de la 2.69% în decembrie la 2,51% în ianuarie (minimul din decembrie 2018)", consemnează raportul.

“Accelerarea inflației la început de 2021 și perspectivele de evoluție pentru prețurile de consum pe termen scurt exprimă o probabilitate ridicată ca banca centrală să mențină rata de dobândă de politică monetară (la 1,25%, minim istoric) până la finalul acestui an. Menținem deocamdată previziunile pentru evoluția prețurilor de consum (pe indicele armonizat UE) pe termen mediu: creștere cu o dinamică medie anuală de 2,5% în perioada 2020-2022”, spune Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la BT.

 

Comenteaza