VIDEO Clujul, oraș de 700 de ani. Cum a fost la proiecția 3D de pe Biserica Sfântul Mihail

VIDEO Clujul, oraș de 700 de ani. Cum a fost la proiecția 3D de pe Biserica Sfântul Mihail
35.000 de oameni au fost prezenți vineri, 19 august, în Piața Unirii, la aniversarea a 700 de la ridicarea Clujului la rang de oraș. Punctul culminant al serii a fost o videoproiecție de 3D mapping pe latura sudică a Bisericii Sfântul Mihail, realizată de artistul Bordos László Zsolt, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.

Conform artistului, durata realizării unui astfel de film poate varia între o o lună și o lună și jumătate. Provocarea nu stă doar în crearea efectivă a proiecției, ci și în reglajele proiectoarelor. Pentru un show de video mapping din Germania, unde a utilizat 64 de proiectoare, reglajele au durat două săptămâni, mărturiseşte artistul.

Bordos a mai spus, în cadrul prelegerii de la Cluj, că arta video mapping-ului „se răspândește în lume din ce în ce mai mult, aidoma cinematografiei la începutul secolului trecut". Acesta s-a născut la Brașov, trăiește la Budapesta și este unul dintre cei mai apreciați artiși de video mapping din întreaga lume.

Lucrările sale au putut fi văzute în orașe ca New York, Los Angeles, Paris (turnul Eiffel), Dubai (o proiecție înaltă de 200 m pe celebrul Burj Al Arab), Geneva, Roma, Moscova, Quebec sau Mexico City.

Este creatorul primei proiecții stereoscopice - pentru vizionarea căreia e nevoie de ochelari 3D - din lume și cel al primei proiecții video permanente, pe o clădire din Lőkösháza. În 2015, artistul a făcut parte din juriul iMapp Bucharest, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate mapping-ului 3D din întreaga lume.

Comenteaza