Victor Rebengiuc: ”Gata! E ultimul rol... Trupul meu nu-mi mai permite”

Victor Rebengiuc: ”Gata! E ultimul rol... Trupul meu nu-mi mai permite”

După 67 de ani de activitate în teatru și film, cu sute de roluri în fața publicului spectator și zeci de altele pe marile ecrane, marele actor Victor Rebengiuc a anunțat că se retrage din viața publică.

”Am 89 de ani, în curând o să am peste câteva luni 90, nu mai merge! Trupul meu nu-mi mai permite, sănătatea mea e în mare suferință, e greu. M-am luptat foarte tare în repetițiile astea ca să pot juca rolul ăsta. Sper să-l pot juca și în fața publicului de câte ori voi putea, dar nu mai vreau să mai antamez un alt rol. Gata! E ultimul rol pe care-l joc!”, a transmis spectatorilor Victor Rebengiuc, la Digi24

Spectacolul „Tatăl”, în care actorul Victor Rebengiuc joacă rolul tătălui poate fi văzut, vara aceasta, la Teatrul Bulandra din Capitală.

Cu ocazia repetițiilor pentru avanpremiera spectacolului „Tatăl”, Victor Rebengiuc a dezvăluit că rolul acesta va fi cel de final de stagiune pentru Teatrul Bulandra și, totodată, pentru finalul unei cariere pentru care a primit, printre numeroase distincții, Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler, dar și decorația „Nihil Sine Deo” din partea regelui Mihai I.

Două dintre rolurile emblematice ale lui Victor Rebengiuc sunt cele în care i-a interpretat pe Apostyol Bologa și pe Ilie Moromete. 

În 1965, Victor Rebengiuc l-a interpretat pe Apostol Bologa, personajul central din filmul lui Ciulei Pădurea spânzuraților (adaptare după romanul omonim a lui Liviu Rebreanu). Filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de film de la Cannes și a fost primit cu ovații în picioare la Festivalul de Film de la Acapulco din Mexic.

În 1986, Rebengiuc a fost figura centrală în filmul Moromeții, în regia lui Stere Gulea, o adaptare a cărții lui Marin Preda. Performanța sa a fost apeciată, Rebengiuc a fost privit ca identificându-se cu personajul său, țăranul patriarhal și rigid, Ilie Moromete.

Rebengiuc a declarat în repetate rânduri că s-a simțit nesigur de participarea sa la film, indicând faptul că el era un citadin și că avea cunoștințe limitate despre lumea rurală. El a fost inițial considerat nepotrivit, dar a reușit să-l convingă pe regizor după ce s-a pregătit pentru acest rol, petrecând o lună în județul Teleorman, unde a locuit printre țărani. Rolul Moromete i-a adus lui Rebengiuc mai multe premii, printre care unul care i-a fost înmânat în timpul Festivalului de Film de la San Remo din Italia. 

Comenteaza