Vara, clujenii citesc hărţi, ghiduri turistice şi romane “de divertisment”

Vara, clujenii citesc hărţi, ghiduri turistice şi romane “de divertisment”
Hărţi, ghiduri turistice, dar şi romane “de divertisment” sunt căutate în librăriile din oraş pe perioada vacanţei. În august aproape toată lumea este în vacanţă, dar asta nu înseamnă că nu se citeşte.
Unii chiar profită de această perioadă pentru a-şi face lecturile de care n-au timp peste an, alţii caută să-şi îmbogăţească informaţiile turistice. Librăriile clujene sunt destul de frecventate, iar cererile merg de la obişnuitele hărţi, ghiduri sau albume la cărţi în franceză sau promoţii editoriale.

La Librăria Book Corner de pe strada Eroilor afluxul de clienţi e destul de mare, aşa că şi cererea e diversă. Un cuplu de turişti, de pildă, caută un album despre Cimitirul Vesel din Săpânţa, din păcate deja epuizat. “Străinii caută în general ghiduri turistice şi hărţi, însă nu sunt dispuşi să dea prea mulţi bani pe ele. În schimb, românii stabiliţi afară cumpără foarte mult cărţi audio şi volume de Pleşu, Liiceanu, Dan Puric sau Patapievici”, afirmă librarii.

De mare succes în ultima perioadă se bucură volumul proaspăt apărut “Codul lui Oreste”. Oreste Teodorescu a lansat “Codul lui Oreste” în luna iunie, ca o introducere în ezoterism. Cititorii mai sunt interesaţi şi de ghidurile de autoeducare, gen “Cum să depăşim dificultăţile sexuale” sau “Socrii toxici”, dar în topul domeniului continuă să se afle cartea lui Allen Carr, “În sfârşit nefumător”. Volumul este unul dintre cele mai mari succese de librărie ale ultimilor ani. “Metoda uşoară” inventată de contabilul Allen Carr i-a făcut pe mulţi fumători împătimiţi să renunţe.

Literatura de ficţiune se vinde şi ea destul de bine. “După apariţia «Trilogiei Millenium» se caută romanele poliţiste scandinave, ca «Prinţesa gheţurilor» de Camilla Lackberg. Lumea cere şi romane japoneze nou apărute”, explică Valentin Derevlean de la Book Corner. Şi la Librăria Humanitas ficţiunea se bucură de succes de vânzări. “Sunt cerute mai ales romanele «Deodată în adâncul pădurii» de Amos Oz sau «Şi atunci ne-au terminat» de Joshua Ferris, ca şi reeditarea cărţii lui C. S. Lewis, «Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr»”, detaliază reprezentanţii Humanitas. Librarii mai spun că a avut succes şi promoţia “1, 2, 3, ia ce carte vrei”, prin care se pot cumpăra cărţi cu reducere.

Turiştii străini care trec pe la Librăria Humanitas caută nu doar ghiduri, ci şi cărţi în limba engleză sau albume despre România şi Cluj. “Câţiva, probabil de origine română, au cumpărat şi volume de Liiceanu şi Pleşu, dar şi cartea de bucate a lui Sanda Marin”, precizează librarii. În Librăria Gaudeamus de pe strada Iuliu Maniu se vinde carte în română şi maghiară, iar turiştii care intră aici nu sunt doar străini, ci şi români în căutare de informaţii utile. “Au trecere ghidurile de călătorie în străinătate, mai ales cele despre Croaţia, Serbia, Muntenegru sau Grecia”, arată angajaţii de la Gaudeamus.


Comenteaza