Un teatru independent din Cluj, câştigător la Premiile AFCN

Un teatru independent din Cluj, câştigător la Premiile AFCN
O asociaţie din Cluj-Napoca se numără printre câştigătorii celei de-a doua ediţii a Galei premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), care a avut loc luni seară, la cinema Elvire Popesco din Capitală.

Este vorba despre Asociaţia Reactor de creaţie şi experiment, care a câştigat Premiul pentru comunicare şi mediere culturală pentru proiectul "Teen Spirit #2". 

Asociația Reactor de creație și experiment s-a înființat în ianuarie 2014, la inițiativa membrilor fondatori Doru Taloș și Oana Mardare. În prezent, din echipă mai fac parte regizorii Delia Gavlițchi, Cristian Ban, Raul Coldea, Diana Dragoș, actorii Raluca Mara, Cătălin Filip, Carina Bunea, și dramaturgii Alexa Băcanu și Petro Ionescu, cu toții absolvenți ai Facultății de Teatru și Televiziune clujene din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Scopul asociației este acela de a susține și promova tinerii artiști, oferindu-le un spațiu în care aceștia să poată lucra și un sprijin pentru desfășurarea și consolidarea proiectelor lor. Asociația funcționează de asemenea ca teatru independent, producând până acum zece spectacole de teatru pentru adulți și cinci pentru copii.

"Am început acest proiect destinat publicului de liceu. Scopul proiectului este de a atrage tinerii către teatrul alternativ, prin producții documentate și inspirate din lumea acestora. Primele două producții - Dispaiția (r. Leta Popescu) și Nu cred că o să îmi treacă vreodată (r. Raul Coldea și Petro Ionescu) au avut premiera în luna septembrie și au fost primite cu entuziasm de către tinerii liceeni", spun reprezentanţii Reactor despre #Teen Spirit

Clujul a avut alte patru nominalizări la ediţia a doua a Premiilor AFCN şi anume:

Premiul pentru manager cultural: Kinga Kelemen - Pentru activitatea de management în domeniul
artelor spectacolului și implicarea în proiectul GroundFloor Group.

Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public - Asociația URBANNECT - Sufrageria Urbană

Premiu pentru incluziune socială și dialog intercultural - Create.Act.Enjoy Cluj-Napoca (Terapie prin artă)

Premiul pentru rezistență în cultură - Transylvania Trust Cluj-Napoca Proiectele de protejare și restaurarea patrimoniului construit din Transilvania

Lista câştigătorilor galei premiilor AFCN:

Premiul pentru management cultural: Ştefania Ferchedău (Bucureşti), pentru activităţile de consultanţă artistică, management cultueal şi advocacy, derulate în ultimii zece ani

Premiul pentru activare culturală în (relaţie cu) spaţiul public: Miliţia Spirituală (Bucureşti), pentru proiectul "Comuna Universitară"

Premiul pentru activare interdisciplinară: Organizaţia română pentru drepturile de utilizator - ORDU (Bucureşti), pentru proiectul "Modulab"

Premiul pentru comunicare şi mediere culturală: Asociaţia Reactor de creaţie şi experiment (Cluj-Napoca), pentru proiectul "Teen Spirit #2"

Premiul pentru incluziune socială şi dialog intercultural: Fundaţia Policy Center for Roma and Minorities (Bucureşti), pentru "Proiecte derulate în cartierul Ferentari"

Premiul pentru antreprenoriat cultural: Asociaţia Casa Plai (Timişoara), pentru proiectul "Ambasada"

Premiul pentru soluţii inovatoare în promovarea patrimoniului: Fundaţia Pro Patrimonio (Bucureşti), cu proiectul "Cartier Matache: film", realizat de Dragoş Lumpan

Premiul pentru activarea patrimoniului imaterial: Asociaţia 1+1 (Tecuci), pentru proiectul "Fragmente dintr-o viaţă"

Premiul pentru promovarea culturii române în lume: Asociaţia Ephemair (Bucureşti), pentru proiectul "Noaptea albă a galeriilor"

Premiul pentru rezistenţă în cultură: Fundaţia Gabriela Tudor/ Proiect DCM (Bucureşti), pentru "Proiectele din ultimii 20 de ani"

Juriul competiţiei a fost format din reprezentanţi ai asociaţiilor premiate la prima ediţie. Au fost definite câte 5 nominalizări la 10 categorii de premii. Juriul de nominalizare şi selecţie a fost format din Andreea Borţun (Asociaţia TET, Alexandria), Miki Branişte (Asociaţia Colectiv A, Cluj-Napoca), Cosmina Goagea (Asociaţia Zeppelin, Bucureşti), Raluca Iacob (Asociaţia M3, Bucureşti), Sorina Jecza (Fundaţia Triade, Timişoara), Mihaela Michailov (Asociaţia Culturală Replika, Bucureşti), Miruna Tîrcă (Asociaţia Komunitas, Bucureşti) şi Rariţa Zbranca (Asociaţia AltArt, Cluj-Napoca).

Administraţia Fondului Cultural Naţional a fost înfiinţată în 2005. Este o instituţie publică autonomă, aflată în subordinea MInisterului Culturii. Este principalul finanţator public al ofertei culturale din România care aplică un proces transparent de evaluare şi selecţie. Premiile, acordate pentru anul încheiat recent, se adresează tuturor proiectelor remarcabile, nu doar acelora care au beneficiat de finanţare AFCN.

Etichete
Comenteaza