Un spectacol al Teatrului Naţional din Cluj, prezentat în Italia

Un spectacol al Teatrului Naţional din Cluj, prezentat în Italia
La invitaţia teatrelor Fondazione Teatro della Toscana Florenţa şi a Emilia Romagna Teatro Fondazione Modena, Teatrul Naţional Cluj-Napoca va prezenta spectacolul "Livada de vişini", de A.P. Cehov, regia Roberto Bacci, în cele două oraşe din Italia, în perioada 23-28 februarie 2016.

Reprezentaţiile vor avea loc după următorul program:

23 februarie, ora 20:45, la Teatro della Pergola, Florenţa
24 februarie, ora 20:45, la Teatro della Pergola, Florenţa
27 februarie, ora 20:00, la Teatro Storchi, Modena
28 februarie, ora 15:30, la Teatro Storchi, Modena

Despre Livada de vişini: O simfonie în alb ar putea fi numită pe scurt această livadă, întrucât spectacolul e inundat într-o mare de alb: alb-transparente sunt perdelele, care creează spaţii de joc, albe sunt petalele florilor scuturate ale livezii de vişini, împrăştiate atât pe scenă cât şi pe puntea ce pătrunde în sală, pe culoarul central. Albe sunt şi scaunele pe care spectatorii se află aşezaţi, fiind făcuţi părtaşi ai sfâşierii sufleteşti a personajelor cehoviene. Pata de culoare întunecată este Lopahin, omul materiei, trăind cu o jumătate din sine în lumea oamenilor practici, îmbogăţiţi, şi cu cealaltă, în lumea livezii, a frumosului gratuit. Livada reprezintă melancolia, trecutul, liniştea lumii tradiţionale, o anumită acalmie, armonia dintre om şi natură, pentru care e străină şi stranie în acelaşi timp atitudinea modernă, de comerciant, a lui Lopahin. Livada aparţine trecutului pierdut; este livada morţilor. Această livadă reverberează sunete, zgomote, nostalgii şi deziluzii care ne vorbesc şi nouă astăzi, mai mult decât oricând.

Regizorul italian Roberto Bacci este director artistic şi fondator al Fondazione Pontedera Teatro din Italia. Fondazione Pontedera Teatro, care funcţionează sub acest nume din 1999, a fost înfiinţată în 1974, sub denumirea de Centro per la Sperimentazione e la Ricerca Teatrale (Centrul pentru Experimentare şi Cercetare Teatrală), iar din 2015 funcţionează sub egida Teatro della Toscana. Inspiraţi de Living Theatre, fondatorii lui au creat „un teatru care era la început necesar doar pentru puţină lume, făcut în casă, sărac şi megaloman, dar gândit la cote înalte; izolat, la început, în oraşul de origine, dar iniţiator de legături cu teatre aflate la mare distanţă (întâi de toate cu Odin Teatret al lui Eugenio Barba şi, imediat după aceea, cu Teatrul Laborator al lui Jerzy Grotowski)" (conform website-lui oficial, www.pontederateatro.it). Din 2002, Fondazione Pontedera Teatro este coordonatorul pe partea de teatru a festivalului Fabbrica Europa, cel mai important şi mai cunoscut Festival de Artă Contemporană din Toscana.

Regizorul italian se află la a doua colaborare cu trupa Naţionalului clujean. În anul 2012, Roberto Bacci a montat pe scena clujeană spectacolul de mare succes cu Hamlet de W. Shakespeare, spectacol care se află în stagiunea curentă a teatrului clujean. 

 

Comenteaza