Un sfert de secol de modă la Cluj / Când are loc Gala UAD Fashion Design

Un sfert de secol de modă la Cluj / Când are loc Gala UAD Fashion Design
| Foto: UAD

În 2019, Gala Absolvenţilor de Fashion Design aniversează 25 de ani de dedicatați creației vestimentare. Evenimentul va avea loc, în data de 29 iunie 2019,  la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Ce înseamnă un sfert de secol de modă de la Cluj? Noi spunem că înseamnă tot mai mulți tineri talentați care se impun pe scena fashion din România și din străinătate. Dar și niște etape importante în evoluția școlii românești de modă. Așa explică prof. univ.dr. Elena Basso Stănescu succesul „școlii de la Cluj”. 

„Primele 10 ediții au purtat denumirea de Colocviile de Design textil și vestimentar. Promoțiile 2003-2008 au marcat debutul unei colaborări intensive cu industria, primele joburi oferite de importante branduri românești – Jolidon, David Coral, Pierra, Flacăra, Inedit, TinaR, DaDa design, Bigotti, House of Art.

Nu în ultimul rând, intrarea României în Comunitatea Europeană a permis accesarea mai ușoară a Programelor Erasmus și Erasmus+, Universitatea noastră stabilind rapid legături cu peste 40 de universități europene, fapt care a condus la o mobilitate prolifică a studenților și firește, la o lărgire a câmpului informațional”, explică Elena Basso Stănescu.

Și, tot la plusuri și oportunități, trecem și programul guvernului german – GTZ/WBF – care a acordat asistență și sprijin industriei ușoare românești până în 2010 și care, printr-o finanțare în valoare de peste 80.000 de euro a permis dotarea și dezvoltarea departamentului de modă la UAD Cluj (dotarea atelierelor, schimburi de experiență a studenților și achiziționarea de materiale). 

Ce s-a schimbat, cum au evoluat moda, dar și designerii? POVESTEA INTEGRALĂ AICI! 

Amintim că, până în 30 iunie, la Muzeul de Artă poate fi vizionată  EXPOZIȚIA ABSOLVENȚILOR UAD. Manifestarea pune în lumină tineri absolvenți ale căror creații sintetizează educația și experiența profesională dobândită în cei 3 sau 5 ani de studii. 

O expoziție specială va fi amenajată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existență a Galei Fashion UAD, o retrospectivă a celor 25 de promoții care și-au pus amprenta în moda românească și internațională. Vernisaj: 30 iunie 2019.

Comenteaza