Un film turnat la Cluj cu actori clujeni primeşte Oscarul european pentru cel mai bun scurtmetraj VIDEO

Un film turnat la Cluj cu actori clujeni primeşte Oscarul european pentru cel mai bun scurtmetraj  VIDEO
"Superman, Spiderman sau Batman", de Tudor Giurgiu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, astă seară, la gala Academiei de Film Europene (EFA), organizată în Valletta, Malta, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

La aceeaşi categorie au mai concurat scurtmetrajele "Demain, ca sera bien", de Pauline Gay, "Two Hearts", de Darren Thornton, "Miten Marjoja Poimitaan", de Elina Talvensaari, "L'Ambassadeur et moi", de Jan Czarlewski, "Im Freien", de Albert Sackl, "Csicska", de Attila Till, "Villa Antropoff", de Vladimir Leschiov şi Kaspar Jancis, "Sessiz", de Rezan Yeşilbaş, "Manha de Santo Antonio", de Joao Pedro Rodrigues, "Back of Beyond", de Michael Lennox, "Titloi Telous", de Yorgos Zois, şi "Einspruch VI", de Rolando Colla.

Urcat pe scenă pentru a-şi primi premiul, regizorul Tudor Giurgiu a amintit că sâmbătă, 1 decembrie, este Ziua Naţională a României. "Este grozav că (această premiere, n.r.) se întâmplă astăzi. Mi-ar plăcea ca politicienii să fie mai sensibili la problemele noastre, pentru că avem un mare talent, dar avem nevoie de mai multă susţinere", a spus Tudor Giurgiu. El le-a mulţumit, totodată, soţiei sale, Oana, şi fiului său, Ştefan.Scurtmetrajul spune povestea lui Aron, un băieţel de 5 ani, împreună cu tatăl său acoperit de griji, porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă.

Scenariul a fost scris de Doru Lupeanu, cunoscut şi pentru scenariul scurtmetrajului "Faţa galbenă care râde", în regia lui Constantin Popescu.

Operatorul filmului este Adrian Silişteanu, colaborator constant al regizorului Adrian Sitaru, monteurul filmului este Eugen Kelemen, castingul a fost asigurat de Kokino (Levente Molnar), care a colaborat şi la filmul "Morgen", iar producătorul executiv este Bogdan Crăciun. Postproducţia s-a desfăşurat în studiourile Chainsaw Europe.

Inspiraţia pentru "Superman, Spiderman sau Batman" a venit, cum se întâmplă de obicei cu poveştile credibile, din lumea reală: de la nepoţica de câţiva anişori a scenaristului, care încearcă să rezolve o dispută între părinţi printr-o soluţie de copil: să ofere câte 50 de bani fiecăruia, din puşculiţa proprie, ca să încheie o discuţie despre finanţele de familie.

După debutul din 2008, cunoscuţii lui Doru Lupeanu care îi citiseră scenariul cu "Superman" aşteptau nerăbdători să vadă noua poveste pe ecranul de cinema. Trei ani mai târziu, prietenii săi de pe Facebook aflau vestea: "shhhh...shooting ", anunţa un post pe "wall"-ul lui Doru Lupeanu. Filmul după scenariul său se filma în aprilie, avându-l ca regizor pe Tudor Giurgiu. Că lumea afla asta tocmai de pe Facebook nu era nici o supărare, vestea venind de la autorul "Fetzei galbene care râde", film cu tema ancorată în mediul online.

Casting la grădiniţă

Scurtmetrajul s-a filmat la Cluj timp de trei zile, în satul Gheorgheni, în cartierul Gheorgheni, în Spitalul de Recuperare şi într-un... troleibuz. Pentru scena drumului pe care tatăl şi copilul îl au de parcurs spre spital a fost închiriat un "25". Copilul-actor care îl joacă pe Aron a fost ales după un "casting" la grădiniţa Happy Kids. De altfel, lucrul cu un copil şi explicaţiile privind filmările şi repetarea acestora s-au dovedit a fi unele dintre cele mai mari provocări pentru cei implicaţi. "E un copil foarte energic, extrem de activ. Aşadar, întreaga echipă a trebuit să fugă în jurul lui", povesteşte Doru Lupeanu. Scenaristul mai are de trecut o noutate la CV după aceste filmări: debutul în actorie. "Apar şi eu în două secvenţe, ca figurant", se amuză Lupeanu. În filmul ce durează 11 minute joacă Bogdan Zsolt, Aaron Şerban, Ovidiu Crişan, Elena Ivanca.

"Superman, Spiderman sau Batman" a câştigat, în aprilie 2012, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune la cea de-a 20-a ediţie a Aspen Shortfest, unul din cele mai prestigiose festivaluri de scurtmetraj din Statele Unite ale Americii.

Scurtmetrajul a avut premiera în cadrul celei de-a zecea ediţii a TIFF din Cluj-Napoca.

 

Etichete
Comenteaza