Un documentar turnat la Cluj, prezent la cel mai vechi festival de film din lume
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Iul 2015, 14:21
- Cultură
- Ascultă știrea

Filmul, o coproducţie Marea Britanie-România-Germania, a fost proiectat în premieră europeană în 24 și 25 iunie și s-a bucurat de o primire entuziastă, sălile de cinema fiind pline.
Documentarul a fost filmat în totalitate în Cluj-Napoca, iar povestea lui urmăreşte fenomenul apariţiei casetelor VHS cu filme în România:
În România anilor '80, mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier şi au deschis, celor ce îndrăzneau să se uite, o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi.
Lungmetrajul spune povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist prin traducerea a peste 5.000 de filme străine. În rolul principal o regăsim pe Irina Margareta Nistor, figură emblematică a acelei perioade, care traducea și dubla filmele.
„Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam 6 ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video.
Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie - ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă", a declarat regizoarea, într-un articol publicat în The New York Times.
Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuieşte la Londra. A studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din Manchester.
Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Sundance ediția 2015, în secţiunea competiţională destinată documentarelor din cinematografia mondială. În Cluj-Napoca, a fost proiectat în cadrul TIFF.