Tudor Giurgiu: “Vom avea un TIFF diferit, mai mic ca amploare, dar nu online". Ar putea avea loc în august

Tudor Giurgiu: “Vom avea un TIFF diferit, mai mic ca amploare, dar nu online". Ar putea avea loc în august
| Foto: TIFF

Unul dintre cele mai importante festivaluri din România, TIFF, ar fi trebuit să aibă loc între 29 mai – 7 iunie 2020, la Cluj-Napoca, dar a fost amânat din pricina pandemiei de coronavirus. Anul trecut, 130.000 de persoane au participat la toate evenimentele din festival, iar Nicolas Cage a fost invitatul specia. 

Pentru a înțelege mai bine cu ce se confruntă cei din spatele unui astfel de eveniment, culturladuba.ro a stat de vorbă cu Tudor Giurgiu, regizor, producător de film și președintele TIFF.

Tudor, zi-mi, te rog, ce veți face cu TIFF?

Păi…îl amânăm. (râde)

Până când?

Păi depindem de mai multe. E așa, un fel de balet, de dans. Tragem cu ochiul la ce spun autoritățile, ne uităm să vedem ce fac alte festivaluri, care e dinamica organizării de evenimente similare în Europa. Ieri, spre exemplu, am văzut că cei de la Sarajevo, care fac un festival de o amploare comparabilă cu a noastră, vor face festivalul între 14-21 august parcă, cu mai puțini oaspeți, dar sunt ferm hotărâți să îl facă în datele alea.

Cumva ăsta e și planul nostru, nu de a îl sacrifica, de a îl face integral online, cred că e un model de eveniment care nu s-ar potrivi TIFF-ului. Mi s-ar părea firesc, spre exemplu, dacă vorbim de niște proiecții în aer liber, să putem organiza aceste proiecții în Cluj, cu distanță suficient de mare între oameni, respectând normele, a aduce dezinfectant, măști.

În scenariul optimist, când ar putea fi organizat TIFF-ul? în august?

Eu cred că deja din a doua jumătate a lunii iulie, început de august, eu cred că va fi posibil. Dar, din nou, avem două rezerve.

Comenteaza