News alert Video Trofeul Transilvania 2020 ajunge în Australia/ Premiile TIFF

Trofeul Transilvania 2020 ajunge în Australia/ Premiile TIFF

Filmul "Babyteeth" – regia: Shannon Murphy (Australia) a câştigat Trofeul Transilvania 2020, în cadrul Galei de Închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). 

"Pentru onestitate, seninătate, înţelgere, pentru actori, pentru regizor, pentru poveste, pentru bucuria vieţii spusă prin trecerea noastră dincolo", a spus András Hatházi, membru al juriului TIFF 2020, despre filmul câştigător, care a primit şi 10.000 de euro. 

Milla este adolescentă şi are probleme grave de sănătate. Când se îndrăgosteşte de Moses, un traficant, părinţilor Millei le pică cerul în cap. Dar prima iubire adevărată îi readuce fetei dragostea de viaţă şi nimic altceva nu mai contează. Milla le va arăta în curând tuturor cum trăieşti când nu mai ai nimic de pierdut. Ce ar fi putut fi un dezastru pentru familie devine pe neaşteptate o şansă la izbăvire şi la atingerea graţiei în gloriosul haos al vieţii.

Actrița Maria Ploae a primit Premiul de Excelență

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro - Tim Mielants, merge către filmul Patrick și ex-aequo către Zheng Lu Xinyuan, pentru filmul Norul din camera ei/ The Cloud In Her Room.

Filmului Sora/ Sister, regia Svetla Tsotsorkova îi este acordat Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab este acordat actrițeiEvgeniya Gromova pentru rolul din Fidelitate/ Fidelity. Premiul a fost ridicat de producătorul filmului, Pavel Odynin.
 

Documentarul 'Acasă', regia Radu Ciorniciuc câștigă Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film și servicii de post-producție), oferit de Cinelabs România.

Mențiune specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc, acordată filmului Ivana cea Groaznică, regia Ivana Mladenović. Premiul a fost ridicat de Andrei Rus, parte din echipa filmului.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania filmului  Urma, regia Dorian Boguță.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de UCIN, și servicii constând în echipament, cameră electrică și grip, în valoare de 5.000 de euro, oferite de CutareFilm Kaïmós, regia Sarra Tsorakidis. Mențiuni speciale ale juriului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj  Bilet de iertare, regia Alina Șerban, și Moartea și cavalerul, regia Radu Gaciu

Premiul publicului pentru cel mai popular film din secțiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1500 de euro, oferit de Dacin Sara este oferit filmului  Și atunci ce este libertatea?, în regia lui Andrei Zincă. Premiul a fost ridicat de actorul Cristi Popa.

Premiul Publicului, oferit de Mastercard, merge către Babyteeth: Prima iubire, regia Shannon Murphy.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc  Totul nu va fi bine, regia Adrian Pîrvu, Helena Maksyom.Premiul a fost ridicat de distribuitorii filmului în România: Cătălin Anchidin și Ilinca Belciu.

Premiile industriei de film la #TIFF 2020:

  • Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro  Kretsul, regizat de Alexandra Likhacheva, produs de Anna Shalashina (WISH Media, Rusia) 
  • Servicii de post-producție oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro, acordate către  Panopticon, regizat de George Sikharulidze, produs de Vladimer Katcharava - 20 Steps Productions (Georgia)
  • Premiul Transilvania Pitch Stop, oferit cu sprijinul Dacin Sara, în valoare de 3.500 de euro, merge către proiectul Blue Banks, regizat de Andreea Cristina Borțun, produs de Gabriela Suciu-Pădurețu (Atelier de Film)

Bursa Alex. Leo Șerban, în valoare de 2500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab Alexandra Tănăsescu, pentru proiectul Cultura la dubă.

Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 1000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj a cărui premieră a avut loc în 2019 Cristi Popa pentru rolul din Monștri.

Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 500 de euro criticul de film Victor Morozov, pentru volumul Peste graniță. Cinema-ul românesc în context transnațional

Comenteaza