Trei actori de la Teatrul Maghiar, nominalizaţi la premiile UNITER 2013 FOTO

Trei actori de la Teatrul Maghiar, nominalizaţi la premiile UNITER 2013 FOTO
Trei actori de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj sunt nominalizaţi la ediţia din acest an a premiilor UNITER. Imola Kezdi este nominalizată la categoria cea mai bună actriţă în rol principal, în timp ce Andras Hathazi şi Eniko Gyorgyjakab au primit câte o nominalizare la categoriile cel mai bun actor, respectiv actriţă, în rol secundar.

Gala premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) se va desfăşura pe 13 mai, la sala mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

Juriul a fost aclcătuit din Mircea Morariu, Ion Parhon şi Maria Zărnescu.

Actriţa Imola Kezdi a fost nominalizată la premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul titular din spectacolul "Hedda Gabler", regizat de Andrei Şerban la Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC). La aceeaşi categorie au fost nominalizate actriţele Emilia Dobrin pentru rolul Capra din spectacolul "Capra cu trei iezi" la Teatrul ACT Bucureşti şi Tania Popa pentru rolul Fata din spectacolul "Fata din curcubeu" la Teatrul Naţional Bucureşti.

Andras Hathazi a fost nominalizat la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Judecătorul Brack, din spectacolul "Hedda Gabler", în timp ce Enyko Gyorgyjakab a primit o nominalizare pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - Doamna Elvsted, din acelaşi spectacol.

Teatrul Naţional din Cluj nu a fost nominalizat la nicio categorie.

La categoria cel mai bun spectacol sunt nominalizate montările "Călătoriile lui Gulliver - exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift" la Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu, "D'ale noastre" de Gigi Căciuleanu la Teatrul Naţional Bucureşti şi "Platonov" de A.P. Cehov la Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu.

Pentru premiul cea mai bună regie au fost nominalizaţi Radu Afrim, pentru regia spectacolului Năpasta la Teatrul Naţional Bucureşti, Alexandru Dabija pentru regia spectacolului Două loturi la Teatrul Naţional Bucureşti şi Silviu Purcărete pentru regia spectacolului Călătoriile lui Gulliver la Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu.

La categoria cel mai bun actor într-un rol principal au fost nominalizaţi George Costin pentru rolul Maiorul din spectacolul Familia Tót la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu" Bucureşti, Lari Giorgescu pentru rolurile din spectacolul D'ale noastre la Teatrul Naţional Bucureşti şi Nicu Mihoc pentru rolul titular din spectacolul Platonov la Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu.
Puteţi citi lista completă a premiilor şi nominalizărilor pentru Gala UNITER din 2013 în documentul ataşat.

UPDATE "Nominalizarea celor trei actori este desigur foarte importantă pentru noi şi îi felicităm de pe acum. Avem de a face şi cu un debut în ceea ce priveşte nominalizările, în cazul lui Eniko Gyorgyjakab. Acesta este un lucru foarte important pentru noi, o spun ca unul atent la modul în care evoluează trupa de actori. Mă bucur enorm pentru ea, este o nominalizare importantă, noi lucram cu ea şi ştiam acest lucru: este o actriţă care de undeva din umbră a intrat în penumbră şi apoi în lumina celor mai buni. Mă bucur şi pentru Imola Kezdi şi Andras Hathazi, amândoi sunt într-o perioadă de graţie, într-o formă spectaculoasă", a subliniat dramaturgul Andras Visky, directorul adjunct al TMSC. Acesta a evitat să comenteze cu privire la prestaţii actoriceşti care nu au fost incluse între nominalizări.

"Merg pe cartea încrederii acordate juriului. Componenţa acestuia mi-a insuflat încredere. Cu cele 3 nominalizări Teatrul Maghiar este o prezenţă perenă în cadrul Galei UNITER", a menţionat Visky.

UPDATE 2 Mai mulţi actori absolvenţi ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) se află printre nominalizaţi, conform paginii de facebook a facultăţii: Vlad Bîrzanu pentru rolul Flaut, cârpaci de foale din spectacolul "Visul unei nopţi de vară" la Teatrul „Anton Pann" Râmnicu Vâlcea, Rareş Florin Stoica pentru rolul Claudio din spectacolul "Băiatul din ultima bancă" la Teatrul Naţional Bucureşti, Silvia Török pentru rolul Iris din spectacolul "Fetiţa din bolul peştelui auriu" la Teatrul German de Stat Timişoara, respectiv Adrian Damian, nominalizat la categoria "cea mai bună scenografie", pentru scenografia spectacolului "Viaţa e vis" la Teatrul Naţional Timişoara. De asemenea Andras Hathazi este prodecan al Facultăţii amintite, iar Eniko Gyorgyjakab masterandă.

 

 

Comenteaza