Transilvania Jazz Festival aduce la Cluj artişti din Austria, Israel, Turcia şi Polonia

Transilvania Jazz Festival aduce la Cluj artişti din Austria, Israel, Turcia şi Polonia
| Foto: Transilvania Jazz Festival

Transilvania Jazz Festival reuneşte, în noiembrie, la Cluj-Napoca, artişti internaționali din Austria, Israel, Turcia şi Polonia.

David Helbock Trio Random / Control -  Lansarea albumului Tour d'Horizon sub egida ACT Music

Mai mult de 20 de instrumente pe scenă, dar doar trei muzicieni: David Helbock, câștigătorul premiului pentru artiști remarcabili în Austria, cantă în principal pe instrumente cu claviatura. Johannes Bär face toata alama, de la trompeta la fligorn și tuba și Andreas Broger canta la instrumente de suflat ca saxofoane, clarinete și flaute.

Pentru noul lor album, care a fost lansat ca un CD pe renumitul  Label ACT Music, David Helbock s-a inspirat de la cei mai buni muzicieni de jazz și a aranjat cele mai renumite melodii. Au apărut versiuni noi și interesante ale lui Watermelon Man de Herbie Hancock sau Bolivia de Cedar Walton, dar și piese de atmosfera  precum Song-ul lui Keith Jarrett.

De-a lungul anilor, "Random / Control" a dezvoltat o linie muzicala foarte distinctă. Cu materii prime diferite - compoziții originale folclorice austriece (în 2009 David Helbock a avut un mare proiect compozițional, în care a scris câte o piesă în fiecare zi a unui an întreg) sau Hits Pianoplayer's, sound-ul Random / Control este ca o plimbare pe rollercoaster pentru ureche și ochi.

TaKiDum - calatorie muzicala in Orient

În cea de-a doua seară a festivalului, pe data de 10 noiembrie, publicul va avea parte de o calatorie muzicala in Orient. TaKiDum este un grup cu ritm colorat și energic creat de trei prieteni muzicieni, explorând melodii și modele ritmice.

Redand improvizatii incitante, trio-ul poarta ascultatorii intr-o calatorie incantatoare, atinge suflete si activeaza toate simturile. Muzica creată permite ascultătorilor să se integreze imediat și să contribuie spontan la spectacolele live.

Percuționistul și oudistul Yinon Muallem navighează între percuție și oud în timp ce cântă, in special, propriile compoziții. Hakan Gürbüz creează muzica cu timbrul frumos al basului său și vocea sa unică, în timp ce İsmail Altunbaș, un virtuoz darbuka strălucește cu abilitățile sale percuționale extraordinare. Pentru acest proiect, Yinon a scris noi piese originale, iar Ismail a contribuit cu 2 compoziții proprii.

Marcin Wasilewski Trio - jazz-ul modern

În ultima seară a festivalului, pe 11 noiembrie , vom fi gazdele uneia dintre cele mai stabile “linii de productie in jazz-ul modern”: Marcin Wasilewski Trio. Grupul polonez a cantat pentru albumul Live "din întâmplare", fără să știe că spectacolul din august 2016 de la Jazz Middelheim din Anvers a fost înregistrat de festival. La ascultare, au simțit că au surprins destul de bine sufletul lucrurilor, "poate pentru că nu am fost conștienti de inregistrare". Dinamic și sigur pe sine, trioul atrage un răspuns entuziast din partea publicului. "A te afla în fața unui public de 4.000 de oameni nu-ti schimbă modul de a canta sau abilitățile", reflectă Marcin Wasilewski, "dar cu o mulțime de această dimensiune trebuie să azvârli cu mai multă energie. Asta se aude în această înregistrare ", adaugă basistul Sławomir Kurkiewicz. “Cred că acest album captează frumos ceea ce am dezvoltat de-a lungul anilor în spectacolele live și modul în care muzica se poate schimba în concert. Este un document important pentru noi. "

Pentru Trio Wasilewski, studio și live sunt experiențe complementare. "Lucrările de studio sunt destul de ermetice", spune Marcin. "Aici încercăm să obținem versiuni optime, compacte ale pieselor. Și munca pentru Live are legătură cu adaptarea fluxului energetic și comunicarea cu publicul. Ne plac ambele variante. "

Când au repetat pentru prima dată, își aminteste Marcin, Sławomir cânta la chitară. "Asta a fost înainte de vremea mea", râde bateristul Miskiewicz care s-a alăturat trupei în 1993, completând ceea ce a devenit una dintre cele mai stabile linii de producție în jazz-ul modern. Ascultand Live este imposibil să pierdeți empatia muzicală profundă a acestor artisti, calitate pe care The Guardian o numește "abilitatea lor de a-și potenta și amplifica gândurile celuilalt" - este un fel de comunicare improvizată care poate fi dezvoltată numai în timp.

Marcin Wasilewski, Sławomir Kurkiewicz și Michał Miśkiewicz au înregistrat pentru prima dată pentru ECM ca membri ai cvartetului lui Tomasz Stanko pe albumul Soul of Things (2001), urmat în curând de Suspended Night (2003) și Lontano (2005). Albumele anterioare ECM în format trio sunt Trio (2004), January (2007) și Faithful (2011), apoi cu saxofonistul suedez Joakim Milder care li s-a alaturat la Spark of Life (2013). Toți cei trei membri ai trioului apar pe Forever Young (2013) împreună cu Jacob Young și Trygve Seim, iar Wasilewski și Kurkiewicz apar, de asemenea,  pe albumele lui Manu Katche Neighbourhood (2004) și Playground (2007).

Biletele pentru Transilvania Jazz Festival (9 - 11 noiembrie 2018) se pot procura de la  casa de bilete a Cinematografului Florin Piersic, Libraria Humanitas si online pe Eventbook. Prețul unui bilet este de 40 de lei, iar un abomanent pentru cele trei concerte este de 90 de lei. Concertele au loc la Sala Radio. 

 

Comenteaza