Transilvania International Film Festival – TIFF, analizat de criticul de film Mihai Fulger

Transilvania International Film Festival – TIFF,  analizat de criticul de film Mihai Fulger

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“, organizează joi, 21 septembrie 2023, proiecția-dezbatere „Transilvania International Film Festival (TIFF) în circuitul festivalier mondial. Festivalul Noului Cinema Românesc“, susținută de drd. Mihai Fulger, cercetător științific al institutului. Evenimentul va avea loc în Sala de consiliu a Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11.

Cercetătorul Mihai Fulger, cunoscut critic de film, investighează profilul TIFF-ului și locul său în circuitul festivalier mondial de azi, dar și în istoria festivalurilor internaționale de film (care se deschide în 1932, cu „Mostra“ de la Veneția), analizând interdependența dintre două fenomene care și-au pus amprenta asupra cinematografiei românești din ultimele două decenii: Transilvania International Film Festival – TIFF și mișcarea Noul Cinema Românesc – NCR.

Prelegerea criticului Mihai Fulger pleacă de la observația că, în 2002, România postsocialistă nu avea încă un festival de film recunoscut internațional, cu un proiect curatorial distinct, o competiție a lungmetrajelor de ficțiune din toată lumea și un program deschis tuturor genurilor cinematografice. Atunci a apărut Transilvania International Film Festival (TIFF), organizat la Cluj-Napoca, cel mai mare oraș din Transilvania. Acest eveniment cinematografic anual s-a extins rapid, reușind să se impună drept cel mai important festival de film din România și una dintre cele mai mari manifestări de profil din Europa Centrală și Răsăriteană.

„În același moment istoric, în condiții similare de precaritate și urgență, în cinematografia națională s-a născut o mișcare ce avea să devină un brand mondial: Noul Cinema Românesc (NCR). La prima ediție a TIFF-ului a fost prezentat, în cadrul unei selecții de filme românești recente (din care avea să se dezvolte secțiunea competitivă «Zilele Filmului Românesc»), debutul regizorului Cristi Puiu, Marfa și banii, iar Occident, primul lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, a câștigat cel dintâi Trofeu «Transilvania», acordat de un juriu internațional celui mai bun film din competiție“ descrie Mihai Fulger contextul de acum două decenii.

Începând din 2002, TIFF și NCR au crescut împreună, s-au influențat și sprijinit reciproc, sincronia și convergența dintre ele constituind un model unic în istoria cinematografului. În același timp, curatoriatul festivalului clujean a știut să pună în valoare patrimoniul cinematografic național, prin proiecții speciale și distincții onorifice.

Drd. Mihai Fulger, cercetător științific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române, este un cunoscut critic de film, membru al Uniunii Cineaştilor din România – UCIN, al Federației Internaționale a Criticilor de Film – FIPRESCI, al Federației Criticilor de Film din Europa și Zona Mediteraneană – FEDEORA și al Academiei Europene de Film – EFA. În perioada 2012-2020 a făcut parte din echipa Arhivei Naționale de Filme. Este redactor al revistei „Film“ și publică frecvent în presa culturală și de informare publică: „Observator cultural“, „Tribuna“, „Adevărul“.

Etichete
Comenteaza