"Tosca", într-o regie nouă, dar cu costume vechi din '98

Cea mai nouă şi mai strălucitoare punere în scenă a inegalabilei capodopere "Tosca", de Giacomo Puccini are loc duminică, 11 ianuarie, de la 18:30, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Spectacolul monumental, înţesat cu dramatism, pasiuni mistuitoare şi năzuinţe revoluţionare, revine pe scena lirică din Cluj, la 115 ani de la premiera absolută, pe scena Teatrului Costanzi din Roma.

O operă considerată ca desăvârşită, "Tosca" revine pe scena teatrului liric după o absenţă de patru ani, fiind îndelung aşteptată de publicul meloman. Montarea în regie nouă a spectacolui onorează creaţia pucciniană, reuşind să surprindă aspecte artistice veriste, neaccentuate până în prezent. Noul spectacol este o îmbinare omogenă a libretului şi muzicii cu spaţiul, timpul şi personajele sale, ce se doresc a fi într-o armonie perfectă.

Echipa, în frunte cu Dan Lupea, cel care asigură regia artistică, luminile şi scenografia spectacolului, au profitat la maxim de toate resursele pentru a face un spectacol care să depăşească aşteptările spectatorilor, însă problema finanţării nu mai ţine de operă, actorii fiind astfel nevoiţi să joace în costume vechi de aproape 20 de ani.

„Costumele sunt cele care au fost în producţia din 1998, atunci au fost făcute. În momentul de faţă e trist pentru noi ca instituţie să vedem că fondurile sunt permanent tăiate", a spus Dan Lupea.

Chiar dacă există probleme la Opera clujeană, legate de buget şi de lipsa unui director, spectacolul reuşeşte să surprindă toate elementele definitorii ale acestei creaţii universale şi prinde viaţă în faţa publicului, bucurându-se de o capacitate remarcabilă de a transmite trăire reală.

„Trebuia să revenim la o producţie care să fie, sperăm noi, bine primită de publicul clujean, având în vedere toate mesajele pe care le-am primit din partea spectatorilor, pentru că publicul clujean este iubitor de montări clasice, de montări într-o tradiţie pe care unii o neagă, spun că nu mai e în ton cu ziua de astăzi, dar experienţa mea de a monta, chiar şi în străinătate, mi-a arătat că sunt foarte mulţi spectatori care duc dorul unor montări clasice. Avand în vedere că, aşa cum se întâmplă de obicei, cultura este Cenuşăreasa administraţiei statului român, avem bani foarte puţini şi cu venituri mici a trebuit să găsim o soluţie viabilă şi să facem un spectacol tradiţional", a spus Lupea.

În distribuţia de primă clasă se remarcă soprana Carmen Gurban, în rolul Florei Tosca pentru care acest rol reprezintă o piiesă importantă, în puzzle-ul carierei sale.

„Acest rol înseamna o încununare a întregii munci de până acum. E un rol deosebit de mare, de complex, de pretenţios şi mă bucur să am ocazia din nou să-l joc. Am făcut şi eu patru variante, am intrat în patru montări diferite, din fericire toate clasice (râde). Regret de data aceasta că nu am avut mai mult timp şi un buget mai mare pentru acest spectacol, dar sunt fericită că am reuşit în timpul şi cu bugetul pe care l-am avut, alături de distinşii mei colegi, să reuşim să ajungem la un final. Sperăm că o să vă placă şi după părerea mea este o realizare şi pentru mine şi pentru ceilalţi", a spus soprana.

Distribuţia este completată de tenorul Sorin Lupu, baritonul Oleg Ionese, Beniamin Pop, Florin Sâmpelean, Florin Pop, Simonfi Şandor, Horaţiu Ruşti. Aceştia vor fi acompaniaţi de Orchestra Operei Naţionale din Cluj, aflată sub bagheta distinsului dirijor Adrian Morar.

„Tosca" este o operă în trei acte de Giacomo Puccini, după libretul semnat de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa. La baza acestora stă creaţia dramaturgului Victorien Sardou, „"La Tosca", bazată pe întâmplărie şi personaje reale.

Comenteaza