TIFF, printre fondatorii unei reţele europene pentru inovare în industria festivalurilor de film

TIFF, printre fondatorii unei reţele europene pentru inovare în industria festivalurilor de film

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se numără printre fondatorii unei reţele europene pentru inovare în industria festivalurilor de film, SMART7.

"(TIFF) se numără printre fondatorii reţelei de cooperare SMART7, alături de festivaluri de film din Polonia, Lituania, Portugalia, Spania şi Grecia. SMART7 îşi propune să conecteze festivaluri de film europene cu obiective şi viziuni similare pentru a defini tendinţe comune în dezvoltarea industriei şi culturii festivaliere, dar şi pentru a răspunde nevoilor curente ale echipelor care organizează astfel de evenimente. Reţeaua e compusă din următoarele festivaluri de film: New Horizons International Film Festival (Polonia), IndieLisboa International Film Festival (Portugalia), Thessaloniki International Film Festival (Grecia), Transilvania International Film Festival (Romania), FILMADRID International Film Festival (Spania), Reykjavik International Film Festival (Islanda) şi Vilnius International Film Festival Kino Pavasaris (Lituania)", se arată într-un comunicat trimis, marţi, de TIFF.

Potrivit sursei citate, fondatorii SMART7 îşi propun astfel să creeze un cadru de lucru comun pentru a îmbunătăţi experienţa festivalurilor şi a echipelor care le organizează, accelerând profesionalizarea sectorului, dar şi pentru a dezvolta circuitul de distribuţie al filmelor europene, crescând şi educând noi generaţii de cinefili şi spectatori pentru filmele de pe continent.

"SMART7 se bazează pe diversitate, incluziune şi un angajament ferm pentru sustenabilitate, valori care se vor reflecta în toate acţiunile reţelei. Iniţiativa este rezultatul unei colaborări naturale între cele şapte festivaluri fondatoare, care au lucrat împreună în trecut şi au o viziune similară despre viitorul industriei. SMART7 este susţinut de Programul Europa Creativă MEDIA. Fondurile astfel obţinute vor permite pe de-o parte organizarea unui program de activităţi menite să dezvolte schimbul internaţional de experienţe şi cunoştinţe, iar pe de altă parte vor facilita crearea unui program comun de filme", se mai arată în comunicat.

În următorii doi ani, vor fi organizate patru workshop-uri dedicate profesioniştilor din sectorul festivalier pe diferite subiecte: programare şi dezvoltarea publicului; strângerea de fonduri şi finanţările private; promovare şi vânzare; sustenabilitate şi practici ecologice. Workshop-urile vor fi deschise şi altor agenţi culturali pentru a amplifica impactul acestora şi pentru a contribui la dezvoltarea industriei culturale în general.

"La nivel internaţional există reţele pentru multe branşe ale industriei, de la săli de cinema până la agenţi de vânzări, care permit reprezentanţilor lor să se întâlnească, să facă schimburi de experienţe şi de bune practici. Acest lucru este esenţial atât pentru creşterea colaborărilor internaţionale, cât şi pentru o bună dezvoltare individuală. Reţeaua SMART7 îşi propune exact acest lucru, atât de necesar la nivelul festivalurilor de film. Formalizarea unor colaborări care s-au dezvoltat până acum într-un mod organic ne va permite să învăţăm unii de la alţii şi să ne adunăm forţele pentru a propune publicului o experienţă cât mai bună", spune, potrivit comunicatului, Claudia Droc, Manager Relaţii Internaţionale, TIFF.

SMART7 anunţă şi lansarea unei Secţiuni Competitive, un program itinerant comun al festivalurilor, dedicat regizorilor aflaţi la început de carieră şi construit din şapte filme inovatoare, câte unul propus de fiecare organizaţie. Filmele vor fi proiectate în fiecare dintre festivalurile din reţea. Secţiunea va avea şi un premiu de 5000 EUR, menit să susţină tinerii creatori, iar juriul care va decide filmul câştigător va fi format de studenţi din fiecare ţară.

Cea de a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 9 - 18 iunie 2023.

Comenteaza