TIFF 2016 se pregăteşte de start. "Avem cea mai consistentă ediţie din istoria festivalului"

TIFF 2016 se pregăteşte de start.
248 de producţii, dintre care 216 lungmetraje şi 32 de scurtmetraje, din 63 de ţări vor rula, în perioada 27 mai – 5 iunie 2016, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania

20 de locaţii vor găzdui proiecţii şi evenimente speciale, Cinema Dacia, Someş Open Air, Castelul Banffy din Gilău şi Urania Palace fiind noile atracţii a celei de-a 15-a ediții TIFF. De asemenea, circa 850 de invitaţi români şi străini, între care Iain Smith, Richard Pena, Sion Sono, Carmen Galin, Lujza Orosz,  Nae Caranfil sau Cristi Puiu, vor ajunge la Cluj-Napoca în perioada festivalului. Va fi prezentă şi Corina Şuteu, Ministrul Culturii, aceasta făcând parte din juriul competiţiei TIFF 2009.

“Cred că aceasta este cea mai consistentă ediţie din istoria festivalului. Va fi destul de greu de selectat, de făcut o listă, însă avem producţii pentru toate gusturile”, a punctat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. Între recomandările acestuia se numără filmul “Taxi Driver” (1976) – proiectat pentru prima dată în România, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în condiţii optime; retrospectiva dedicată regizorului Sion Sono, “copilul teribil” al cinema-ului independent japonez; focus Lituania, Liban şi Croiaţia; documentarele despre cinematografie, între care “Cinema, Mon Amour” sau competiţia dedicată filmelor româneşti – “Câini”, “Sieranevada”, prezente şi la Cannes, etc.

Actrițele Carmen Galin și Lujza Orosz, premii speciale

Actriță emblematică a filmului și teatrului românesc, Carmen Galin, care a împlinit anul acesta 70 de ani, va fi distinsă cu Premiul de Excelență la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 4 iunie 2016, în cadrul ceremoniei de premiere de la Teatrul Național din Cluj.

Premiul pentru întreaga activitate acordat unei personalități din cinematografia română îi revine anul acesta Lujzei Orosz (89 de ani), actriță reputată a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, căreia îi va fi dedicată și o proiecție specială a filmului Urgia (1978), co-regizat de Iosif Demian și Andrei Blaier.

Proiecția specială, în prezența actriței, va avea loc vineri, 3 iunie 2016, ora 14.30, la Cinema Arta. Urgia din titlu este războiul, cu traumele sale produse într-un sat din nordul Moldovei. O apariție la fel de puternică avusese în Vifornița (1973, r. Mircea Moldovan), de data aceasta alături de Gheorghe Cozorici, rol pentru care a câștigat Premiul Asociaței Cineaștilor din România. Actrița a jucat și în O lacrimă de fată (r. Iosif Demian), proiectat la Cannes în 1982. Alături de Marga Barbu, George Motoi și Florin Piersic, a apărut în filmul din seria Mărgelatu Trandafirul galben (1981).

Producătorul lui „Mad Max”, Iain Smith, premiul pentru Contribuţia adusă Cinematografiei

Iain Smith, unul dintre cei mai influenți și prolifici producători de film actuali, omul din spatele unor blockbustere ca Mad Max: Drumul Furiei, Al cincilea element sau Șapte ani în Tibet, este unul din invitații speciali ai celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale la gala de închidere din 4 iunie 2016, de la Teatrul Național din Cluj. Producătorul va fi prezent și la proiecția Mad Max: Drumul Furiei, premiat cu șase statuete Oscar, în Piața Unirii Open Air vineri, 3 iunie 2016, de la 21.45.

Născut în Glasgow, Scoția, Iain Smith (n. 1949) a absolvit London Film School și a colaborat de-a lungul anilor cu marile studiouri de la Hollywood – Warner Bros., Universal Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Miramax – și cu regizori precum Ridley Scott, Oliver Stone, George Miller, Darren Aronofsky, Stephen Frears, Luc Besson, Roland Joffe. În 2005 a fost recompensat cu Premiul BAFTA pentru Outstanding Achievement in Film, în 2008 a fost decorat cu Ordinul de Ofițer al Imperiului Britanic, iar trei ani mai târziu a fost numit la conducerea British Film Commission.

Nouă filme de debut, între care unul românesc, în cursa pentru Trofeul Transilvania

Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania de anul acesta stă sub semnul diversității și inventivității, tinerii cineaști deconstruind ingenios convențiile genului horror, thriller, romance și western. Cele 12 filme care concurează pentru Trofeul Transilvania - realizate de regizori debutanți sau aflați la al doilea lungmetraj - vin din 16 țări: Franța, Tunisia, Belgia, Islanda, Danemarca, Australia, India, Bulgaria, România, Marea Britanie, Germania, Israel, Franța, Cambodgia, Spania și, pentru prima dată în istoria festivalului, din Vanuatu. Nouă dintre ele sunt filme de debut.

Juriul Competiției TIFF 2016 este format din: Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival, actrița bulgară Margita Gosheva, premiată pentru interpretarea din The Lesson la TIFF 2015, regizorul polonez Tomasz Wasilewski, distins cu Premiul de regie la TIFF 2014 pentru Floating Skyscrapers și prezent în programul de anul acesta cu United States of Love şi monteur-ul român Cătălin Cristuţiu.

Proiecţii speciale

Festivalul se va deschide în Piața Unirii pe 27 mai 2016, de la 20.45, cu premiera mondială a 6,9 pe scara Richter, în prezența lui Nae Caranfil, un spectacol stradal cu acrobați al francezilor Transe Express și alte surprize. Tot în Piața Unirii, pe 3 iunie 2016, producătorul Iain Smith se va întâlni cu publicul la proiecția blockbusterului pe care l-a produs, Mad Max: Drumul Furiei. Carmen Galin va povesti despre rolul său memorabil din Faleze de nisip (1982) sâmbătă, 4 iunie 2016, de la 15.00, la Cinema Victoria, iar actrița Luija Orosz va lua parte la proiecția peliculei Urgia (1978) vineri, 3 iunie 2016, ora 14.30, la Cinema Arta.

Un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștină va marca 10 ani de la dispariția sa, pe 4 iunie 2016, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineaști și apropiați vor participa la proiecția câtorva dintre filmele sale scurte. În parteneriat cu Discovery România, TIFF îi va dedica o proiecție specială primului cosmonaut român care a zburat în spațiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiecția filmului Operation Avalanche (SUA), precedat de scurtmetrajul Opt zile în cosmos (arhiva Sahia Film), sâmbătă, 28 mai 2016, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților.

La 10 ani de la lansare, echipa Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat și în varianta pentru persoane cu deficiențe de vedere, pe 1 iunie 2016, de la 19.30, la Cinema Mărăști. În spectaculosul Archai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări comedia Două Lozuri (r. Paul Negoescu), cu Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță.

Concerte

TIFF inaugurează anul acesta o nouă locație de concerte - Urania Palace , fostul cinematograf Favorit. Serile, de la 21.00, la TIFF Music Nights vor cânta live The Mono Jacks (28 mai), Byron (29 mai), Baasch (Polonia) și Baba Dochia (31 mai), Șuie Paparude (1 iunie) cu Orkid în deschidere, Omul cu Șobolani (2 iunie), Urma (3 iunie) și Vița de Vie (4 iunie).

O nouă locație pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic și Bagossy Brothers Company, și proiecția filmului Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, de la 19.00. O altă locație neconvențională va fi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” (Str. Universității, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety (Franța) pe 30 mai, de la 20.30.

 Casa de Cultură a Studenților va fi gazda câtorva dintre cele mai spectaculoase evenimente de anul acesta: Zone Libre Revisite 2001, cu muzică originală pe o versiune remontată a capodoperei 2001: O odisee spațială (29 mai), concertul excepționalului artist finlandez Kimmo Pohjonen (30 mai), acompaniamentul live al americanilor de la A Hawk and a Hacksaw pentru Umbrele strămoșilor uitați, de Sergei Paradjanov (31 mai), concertul aniversar Alexandrina, care celebrează 10 ani de scenă (1 iunie) și cine-concertul renumitei trupe britanice British Sea Power, care va acompania documentarul From the Sea to the Land Beyond (4 iunie).

La Casa TIFF, concertele vor începe la 22.00. Vor anima atmosfera Garbanotas Bosistas, o trupă de rock neo-psihedelic din Vilnius, Coma (acustic), islandezul Bardi Johannsson, cu un DJ set memorabil, trio-ul olandez-begian De Beren Gieren, americanii de la A Hawk and a Hacksaw, melodiile „Rough Romanian Soul” ale celor de la Zmei3 și muzica celor de la Zum.

Week-end la Castel îi așteaptă pe copii și părinți cu jocuri, activități și surprize, pe 28 și 29 mai, între 11.00 și 19.00. O paradă a toboșarilor, cu artificii și efecte pirotehnice a trupei Transe Express și un documentar fascinant despre lumea circului, The Show of Shows, vor anima Castelul Banffy de la Bonțida în seara de 28 mai, în timp ce pe, 29 mai, muzica islandezului Bardi Johannsson, interpretată de Orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Simona Strungaru, va însoți imaginile bizare din Häxan: Witchcraft Through the Ages, un controversat horror mut suedez din anii 20.

Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, și a restaurantului său. Noma, My Perfect Storm va fi proiectat la Cercul Militar marți, 31 mai, de la 18.30, și va fi urmat de o petrecere gastronomică întreținută de chef D’Artagnan. Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare liberă, de la 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneză cu zombie Juan de los Muertos va fi urmată de o petrecere cu tematică horror, iar pe 2 iunie, clujenii sunt așteptați cu animalele lor de companie la Truman, o odă adusă prieteniei și dragostei, în care un câine are un rol important în viața stăpânului său.

Bilete

Un bilet cumpărat în ziua proiecţiei costă 12 lei, în avans 10 lei şi 8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Accesul este gratuit la proiecţiile Someș Open Air (Parcul ”La Butuci) și Depozitul de Filme. Mai multe detalii AICI.

Biletele sunt puse în vânzare pe www.biletmaster.ro și pe aplicația mobilă TIFF începând din 20 mai 2016. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 23 mai 2016, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cinema City Iulius și Casa TIFF (doar pentru invitați și persoanele acreditate), iar din 27 mai 2016 în Piaţa Unirii și în restul locațiilor, printre care și noua Dacia Mănăștur.

Bugetul TIFF pentru 2016 este de 1.800.000 de euro, 40% fiind finanţări publice. Amintim că, festivalul a primit suma de 2.000.000 de lei de la Ministerul Culturii şi 1.400.000 de lei de la Primăria Cluj-Napoca.

Directorul TIFF, clujeanul Tudor Giurgiu, în noul Consiliu de administrație al R.A.D.E.F. RomâniaFilm

 

Comenteaza