TIFF 2012 se deschide cu “Despre oameni şi melci”

TIFF 2012 se deschide cu “Despre oameni şi melci”
Comedia regizorului Tudor Giurgiu va rula în Piaţa Unirii la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în 1 iunie.

Organizatorii cele de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au anunţat luni filmele care vor deschide şi vor închide evenimentul de la Cluj.

"Două comedii, doi regizori aflaţi la al doilea film şi două poveşti legate în intrigă de un lucru pe care spectatorii îl vor descoperi, amuzându-se, la TIFF 2012: «Despre oameni şi melci» şi «Starbuck» vor deschide, respectiv închide TIFF", se arată în comunicat. Cinefilii clujeni vor avea ocazia să ia parte la premiera absolută a celui de-al doilea lungmetraj regizat de Tudor Giurgiu. "Despre oameni şi melci" va rula în seara de 1 iunie în Piaţa Unirii din Cluj, iar comedia cu cel mai mare succes în box office-ul pe 2011 din Canada, "Starbuck", în regia lui Ken Scott, va stârni hohote de râs în seara de închidere, pe 10 iunie.

Filmul lui Giurgiu relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ‘90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită, menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment. În distribuţie sunt menţionaţi Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă sau Alina Berzunţeanu, dar şi cunoscutul actor francez Jean François Stevenin şi fiul său, Robinson. Stevenin a avut roluri importante în filmele unor regizori precum François Truffaut, Jacques Rivette, Bertrand Blier, Jacques Demy sau Jean-Luc Godard şi a jucat pentru prima dată într-un film românesc. Scenariul este semnat de jurnalistul Ionuţ Teianu, Vivi Drăgan Vasile a realizat imaginea, iar Vlaicu Golcea este compozitorul filmului.

"Comedia cu cel mai mare succes în box office-ul din Canada anul trecut va stârni hohote de râs în seara de închidere a TIFF, pe 10 iunie. «Starbuck», în regia lui Ken Scott, a avut o asemenea priză la public, încât Hollywood-ul şi Bollywood-ul deopotrivă s-au grăbit să cumpere drepturile pentru remake-uri în engleză şi hindi", au anunţat oficialii TIFF. Eroul filmului îşi trăieşte viaţa ca un adolescent iresponsabil, trece prin probleme cu efort minim şi întreţine o relaţie complicată cu o tânără poliţistă. "Tocmai când ea îi spune că a rămas însărcinată, trecutul lui David iese la suprafaţă: cu două decenii în urmă a început să-şi vândă sperma unei clinici de fertilizare, iar acum descoperă că este tatăl a 533 de copii, dintre care 142 au intentat proces pentru a descoperi identitatea tatălui lor, cunoscut în fişele clinicii sub pseudonimul Starbuck", redau reprezentanţii TIFF intriga fimului. TIFF 2012 va avea loc la Cluj-Napoca între 1 şi 10 iunie.

 

Comenteaza